2010. december 6., hétfő

„A fű kívül mindig zöldebb”

Fotók 

Mottó:
„Ifjúságom, e zöld vadont
szabadnak hittem és öröknek
és most könnyezve hallgatom,
a száraz ágak hogy zörögnek.”
József Attila


Az illegális droghasználók száma 2010-ben is növekedett. 2009-ben az általános iskolás korosztály 4,4 %-a próbált már ki valamilyen „szert”, a középiskolások esetében ez az arány 24,1 % volt (többségük fiú). Ebben az adatsorban nem szerepelnek a legálisan hozzáférhető gyógyszerek és vegyszerek, amelyek hatása legalább olyan veszélyes, mint – mondjuk – a kokainé.

A fiatalok bulikon, összejöveteleken, főként a nagyvárosokban, előbb nyúlnak partydroghoz, mint alkoholhoz. Az alkalmi fogyasztást könnyen követheti a rászokás, a függés. A mindennapi életben a függők egy része fel sem tűnik, szocializáltak, bejárnak az iskolába, a munkahelyre, csak a következő lépcsőfok lesz majd, amelyik már a kívülálló számára is feltűnő.

Ha a puszta tiltás, elrémítés használna, ma nem küzdenénk sem a drogfüggőség, sem a dohányzás vagy éppen az alkoholizmus problémájával. Nincs olyan társadalmi réteg, amelyet ez a fenyegetés érintetlenül hagyna, az adatokból pedig nyilvánvaló, hogy a kamaszok a legkiszolgáltatottabbak, hiszen a kíváncsiság - a tiltásra adott „azért is kipróbálom” mint válasz - könnyen veszélybe sodorhatja őket.

Szülő, iskola, szociális intézményrendszer egyaránt felel gyermekeink testi –lelki egészségéért. A Hunfalvy is igyekszik kivenni ebből a maga részét. Iskolánkban a 2010. november 29. és december 3. közötti hét a drogprevenció jegyében zajlott. Sokszínű és sokféle program várta a tanulókat.

A korábban meghirdetett plakátversenyre érkezett alkotásokat, melyek a függőség témaköréhez kapcsolódtak, már az előző hét végétől megtekinthették a tanulók. A zsűri két első helyezést is kiosztott, a 13. A és a 9. F  plakátját ítélték a legjobbnak. Délelőttönként az első nagyszünetben minden nap más-más évfolyam osztályai mérhették össze tudásukat droggal kapcsolatos ismereteik terén (természetesen minden évfolyamban életkoruknak megfelelő módon). A 9. B, a 10. F, a 11. A, 12. A és 13. Af osztályok képviselői tudtak legtöbbet ebben a témában.

A 9. F plakátja                                            A 13. A plakátja


A 9. évfolyamosok szerdán orvostanhallgatóktól hallgathatták meg, mire számíthat, aki a kábítószerek bűvkörébe kerül, a 10. és 11. évfolyamosok a dupla osztályfőnöki órán olyan filmeket tekinthettek meg, amelyek bár fiktív történetek, mégis tanulságosak lehettek számukra. A 12. és 13. évfolyam a hét során különböző előadásokat hallgathatott meg. Hétfőn a Budavári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum képviselője, kedden a BRFK előadója (Diószegi Judit őrnagy), rajta kívül egy szociális munkás és vele egy egykori drogfüggő, szerdán dr. Csernus Imre és dr. Zacher Gábor, csütörtökön a Kék pont egyik pszichológusa foglalkozott diákjainkkal.

Dr. Csernus Imre beszél a függőségekről


Dr. Zacher Gábor toxikológus előadása



Izgalmas, eseménydús hét van mögöttünk, a szervezésért és az események kézbentartásáért Géczyné Megyeri Marianna és Pintér Károlyné tanárnőket, valamint Gulyás Mónika védőnőt és Nagy Flóra 10. F osztályos tanulót illeti köszönet.


Nincsenek megjegyzések: