2013. április 27., szombat

A hunfalvysok színházi bemutatója francia nyelven


VIDEÓ



A 12. F osztály tanulói közül sokan negyedik éve dolgoznak együtt Yazid Lakouache tanár úrral, aki színházi szakember (rendező és dramaturg). Az idén egy karibi szerző, Kossi Efoui Happy End c. művéből mutattak be nyolc részletet, az előadásra 2013. április 11-én került sor a tetőtéri kisszínpadon. A darab hosszú monológokból álló, nyelvi tehetséget igénylő szöveg volt. 

Az osztálynak nem ez volt az első közös előadása, az elmúlt években Bécsben, a Francia Színházi Fesztiválon, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban és a Francia Gimnáziumban is bemutatták már produkcióikat.

Lakouache tanár úr célja az afrikai és a karibi térség francia nyelvű irodalmának feldolgozása és szélesebb körű megismertetése. Ezeknek az ú.n. harmadik világbeli országoknak a kultúráját nem vagy alig ismeri Európa. Sok ott élő művész számára a mindennapokhoz olyan elképzelhetetlen borzalmak tartoznak hozzá, amivel a mi világunk utoljára talán csak a második világháború alatt találkozott. Éhínség, belviszály, polgárháború, tömeggyilkosságok - nem ismeretlenek ezekben a távoli országokban. Ez a dráma is a hétköznapok gyilkos abszurditását tárja a nézők elé. A szereplők keresik a szenvedések okát, egy kézzel fogható megbüntethető embert, de csak egy olyan gondolatig jutnak el, hogy minden évben ünnepélyesen ki kell végezni egy háborús bűnöst.

A szereplők Lázár Marcell (mint rádióriporter), Laskai Vanda, Nagy Flóra, Boros Bálint (parancsnokként), Malatinszki Zsanett (és a lányok csapata) és Tóth Bertalan december óta készülnek arra, hogy mind nyelvi, mind színházi mércével értékelhető produktumot mutassanak meg a nézőknek. Heti egy alkalommal két-három órájukat vette igénybe a felkészülés, amelyben Béládi Magdolna tanárnő segítette az immár "F-es Társulat" nevet megérdemlő csoportot. Ez a tevékenység növelte franciatudásokat és művészi képességeiket egyaránt, tervük, hogy jövőre is folytassák a megkezdett munkát.

Bélády Magdolna tanárnő beszámolója alapján K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: