2013. június 26., szerda

Élsportolók a Hunfalvyban - II. rész

Palancsa Dorottya (12. A)


Palancsa Dorottyával már készült interjú ez év januárjában (http://hunfalvyhirek.blogspot.hu/2013/01/curling.html), most azonban sporttörténelmet írt Kiss Zsolttal, akivel vegyes párost alkotva 2014 áprilisában a kanadai Frederictonban megnyerték a curling világbajnokságot.

Olyan országban zajlott a világverseny, ahol szemben a magyarországi kb. 200 leigazolt játékossal, nagyjából másfél millió sportoló foglalkozik curlinggel, amely ott majdnem olyan népszerű, mint a jégkorong. Ebben a sportágban ez az első magyar aranyérem.

Dorottya és társa azonban nem kizárólag a világbajnokságot nyerték meg. A Svájc elleni selejtezőmérkőzésen nem használták ki egy technikai hiba folytán a nekik járó előnyt, így díjat kaptak azért is, hogy fair play módon oldották meg ezt a helyzetet.

Itthon csak egy pálya van, neki és társának ezen kellett felkészülni. A két fiatal szinte minden szabadidejét ennek a sportnak szentelte. Kevés a szponzor, hiszen nálunk ez a sportág szinte ismeretlen, így a sportolók szüleinek jelentős anyagi áldozata is kellett az eredményes felkészüléshez.

Dorottyára jövőre majd egy másfajta megmérettetés is vár, az érettségi. Aki már próbálta, tudja, hogy nem könnyű az élsportot a tanulással összeegyeztetni, de a fegyelmezettség, a jó időbeosztás ezen a gondon is segít. Diákunk nemcsak a pályán teljesít jól, de az iskolai feladatait is komolyan veszi. Kitartása, szorgalma és tehetsége segítse őt továbbra is választott útján.

A videón a DIGI Sport interjúját láthatjuk a világbajnok párossal.

K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: