2013. szeptember 5., csütörtök

Tanévnyitó a Hunfalvyban - 2013. szeptember 2.


Fotók


"Pirkad a lomb, nyaram elmúlt,
Elmúlt epedve nyaram,
A hold bőség-szarujában
Szeptember aranya van." (Juhász Gyula: Szeptember aranya)

A tanévnyitó valamennyiünk számára ünnepélyes aktus, tanárok és diákok egyaránt izgalommal készülnek az új kezdetre, a 9. évfolyamosok számára még minden ismeretlen, tele vannak várakozással, a nagyobbak hosszú hetek után először találkoznak, örülnek egymás társaságának, a végzősök pedig már tudják, az elkövetkező 10 hónap meghatározó lesz számukra továbbtanulás, a nagybetűs ÉLET szempontjából.
Először Biró Lilla 13. A osztályos tanuló köszöntötte a megjelenteket. Majd közösen elénekeltük a Himnuszt, amelyet zongorán kísért iskolánk énektanára, Viczián Gábor. Majd ismét Lilla következett, aki összefoglalt néhány 130 évvel ezelőtti tényt, emlékeztetve arra, hogy a Hunfalvy 2014-ben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját.

" Iskolánk alapítása előtt egy évvel, 1883-ban több jelentős esemény is történt a világban és Budapesten is. Kitört egy vulkán Indonéziában, mely a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: A légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a Földet, és még öt nappal később is érezhető volt.
Elindult első útjára Párizsból  a legendás Orient expressz.
Ferenc József másodszor bízta meg Tisza Istvánt kormányalakítással.
Ebben az évben érte el csúcspontját a nők választójogáért folytatott harc. Angliában majdnem 200 szüfrazsett kerül börtönbe. Ugyanebben az évben Budapesten megrendezik a nők világkongresszusát, melynek központi témája a nők választójoga. Furcsa egybeesés, hogy Amerikában erre az évre esett a mai melltartó ősének feltalálása.
Megnyitották a budapesti Széchenyi fürdőt.
Leleplezték Budapest első Kossuth-szobrát a Zugligetben.
A Nemzeti Szalonban megnyílt a futuristák és expresszionisták kiállítása.
Megkezdték a szegedi Fogadalmi templom, a dóm építését.
Kiadták a középiskolákról szóló törvényt, melynek hatálya azonban nem terjed ki a következő évben alapított iskolánkra, az ugyanis egy régebbi iskolatípusba tartozik, ráadásul ekkor még a Medve utcában volt a székhelye.
Az egyetlen fontos hasonlóság a 130 évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy a szeptember eleje visszavonhatatlanul az ősz és az iskola kezdetét jelentette."

Iskolánk igazgatója, Plánk Tibor is köszöntötte a diákokat és a tanári kart, beszédében figyelmeztetett az előttünk álló feladatokra, és eredményekben gazdag tanévet kívánt a megjelenteknek.

A színvonalas műsor, amelyben iskolánk tanulói, nemcsak versmondó és színészi képességeiket csillogtatták meg, hanem énektudásukból is ízelítőt adtak, méltó nyitánya volt ennek a tanévnek. A tanévnyitó ünnepség fő szervezője Gyovai Szilvia tanárnő volt. A szereplők Klausz Hanga 11. F, Kis Virág 11. A, Biró Lilla 13.A, Csornay Benedek és Szép Bence 10. B osztályos tanulók voltak, akik a nyári szünetükből áldoztak arra időt, hogy felkészüljenek a műsorra.

Szép kezdet volt, jöhetnek a dolgos hétköznapok!

Nincsenek megjegyzések: