2011. február 18., péntek

Valentin-napi mulatságok


A mai negyvenesek ifjú korukban nem találkozhattak ezzel az ünneppel, mert Magyarországon, csak a rendszerváltást követően vált népszerűvé és elfogadottá. A szerelmesek napjaként tartjuk számon. Február 14-én sokat dolgoznak a postások, és túlterheltek az elektronikus levelezőrendszerek, hiszen körülbelül egymilliárd üzenet indul útjára világszerte, hogy ezekkel is biztosítsák örökké tartó szerelmükről egymást az ifjú és kevésbé ifjú párok. Ennél több üzenetet csak karácsonykor küldünk egymásnak. Ennek ellenére, ha megkérdeznénk az utcán, egy járókelőt az ünnep eredetéről, nem valószínű, hogy pontos választ kapnánk rá.
Szent Valentin (magyarul Bálint) napja a Kr.u. V. század óta szerepel a római katolikus naptárban. Három különböző Valentin nevű férfi is mártírhalált halt hitéért a Római Birodalom hanyatló időszakában. Közülük annak a Valentinnak a sorsa függ össze leginkább az ünnep mai tartalmával, aki II. Claudius idején élt, és a császár parancsát megszegve (aki megtiltotta a fiatal katonakorú férfiak nősülését) titokban mégis összeeskette a házasulandókat. Engedetlenségéért a császár halálra ítélte.
Február közepe azonban a római naptár szerint is fontos nap volt. Lupercalia napján a régi rómaiak tisztító szertartásokkal engesztelték ki a farkas alakú, rosszindulatú istenséget, Lupercust, hogy végre véget érjen a tél, és a természet termékenysége a tavasszal visszatérhessen.
A Hunfalvyban is megemlékeztünk a szerelmesek napjáról. A programok szervezője a 10. E osztály volt (osztályfőnökük Gyovai Szilvia tanárnő). Az iskola falait apró szívekkel díszítették, és már az első óra előtt szív alakú süteményekkel kínálták az érkezőket, így alapozták meg ennek a vidám napnak a hangulatát. A diákok megválaszthatták az iskola álompárját. A megtisztelő címet Czellecz Réka (11. E) és Imre Zoltán (11. A) nyerte el.
Délután az iskolai színjátszó kör előadására került sor. Ennek keretében tanulóink Shakespeare Rómeó és Júliájából, valamint Szép Ernő Mignon c. darabjából adtak elő részleteket. A színpadon Júlia szerepében Czellecz Rékát, Rómeóéban pedig Imre Zoltánt láthattuk. (A szakkör vezetője Géczyné Megyeri Mariann tanárnő.)
Mind a szervezőket, mind a résztvevőket köszönet illeti ezért a szép, Valentin-naphoz illő, romantikus hangulatú napért.

Nincsenek megjegyzések: