2011. április 17., vasárnap

Éljünk egészségesebben!



A hétfői nap (IV.11.) az egészséges táplálkozás jegyében zajlott iskolánkban. Nagyon sok súlyos betegség hátterében az elhízás és a túlsúly áll. Az elhízással összefüggő betegségek következményeként csak Európában évente kb. 1 millió ember hal meg. Járványszerű terjedése ellen csak összefogással érhetünk el eredményt.

2006-os adatok szerint a WHO Európai Régiójában minden második felnőttet és a gyermekek ötödét érintette ez a probléma, azóta a helyzet változatlan. Az első lépés a betegség leküzdésében az étrend átalakítása. Főként a gyermekeket és a fiatal felnőtteket nehéz rávenni, hogy a megszokottól eltérő állagú és ízű ételeket megkóstoljanak, pusztán azért, mert az egészséges vagy legalábbis egészségesebb, mint amit korábban fogyasztottak. Ezért az első lépés a betegség megelőzésében, hogy alternatívát kínáljunk új ízek felfedezésének lehetőségével a fiataloknak.

Szilágyiné Tatár Ilona és Pintér Károlyné tanárnő segítségével alkalmunk volt belekóstolni a reformkonyha ízvilágába (a diákok és a tanárok nagy örömére). Nehéz volt dönteni a sok finomság között, mindenkinek ízlett a humuszos kenyér lucerna- és retekcsírával, a zabfasírt, a különböző saláták. A legnagyobb sikert mégis az édességek aratták: a kölessel készült mézes krémes, a kevert tészta, a kókuszgolyó zabpehelyből és a mákos kölespuding. A program fő szervezője (akárcsak a hét többi eseményének) Pintér Károlyné tanárnő volt.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, és kipróbálná otthon is elkészítésüket, megkaptuk a recepteket, amelyeket közzé is teszünk.


Humusz
Hozzávalók: 0,5 kg csicseriborsó, ½ citrom, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olivaolaj, 3 ek. tahini (szezámpüré), só, bors.
Az elkészítés módja: a csicseriborsót egy napig áztatjuk, majd sós vízben megfőzzük, pépesítjük, a főzővízből félreteszünk a krém hígításához. Az elkészült krémet ízlés szerint fűszerezzük, ha kell, hígítjuk.

Magok csíráztatása
A magokat egy órán át áztatjuk, majd a vizet leöntjük, naponta kétszer átmossuk. Megfelelő edényben (pl. egy nagyobb befőttes üvegben) 3-4 nap alatt kicsíráznak.

Zabfasírt
Hozzávalók (kb. 8 darabhoz): 25 dkg zabpehely, 10 dkg tönkölymorzsa, 10 dkg vöröshagyma, 20 g fokhagyma, 1 ek. biomustár, fűszerpaprika, fűszerpaprika, őrölt kömény, borsikafű, majoranna, só.
Az elkészítés módja: a zabpelyhet sós vízzel leforrázzuk, letakarjuk, hagyjuk megdagadni, amikor kihűlt, összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, mustárral, tönkölymorzsával és a fűszerekkel. Kisebb fasírtokat formázunk belőle, 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Variációk: kolbász ízű (só, bors, pirospaprika, köménymag, szerecsendió, fokhagyma, miszókrém vagy szójaszósz), hurka ízű (só, bors, majoránna, kevés pirospaprika, vöröshagyma), csalános (a leforrázott csalánleveleket felaprítjuk és a zabpehelypástétomba keverjük, jó majoránnával vagy bazsalikommal, fokhagymával), gombás (az apróra vágott gombából pörköltet vagy fűszeres ragut készítünk, majd a masszához keverjük), zelleres (durvára reszelt zellert olajon megpárolunk, kissé meg is pirítjuk, majd a zabpehelyhez keverjük), zöldfűszeres (friss vagy szárított zöldfűszereket keverünk a pépbe), vadfűszeres (vadon termő fűszerekből), zöldséges (különböző zöldségeket lereszelünk és a forró masszába keverjük).

Mézes kémes (kölessel)
Hozzávalók:
-          a lapokhoz: 15 dkg nádcukor, 2 ek. méz, 2 ek. kakaó, 5 dkg margarin, 40 dkg tönkölybúzaliszt
-          a krémhez: 1 bögre köles (3 bögre vízben megfőzve), 1 margarin, 4 ek. nádcukor
Az elkészítés módja: a tésztát egy órát pihentetjük hűtőszekrényben, 3 lapot sütünk (160 fokon 5 percig); a margarint habosra keverjük a nádcukorral, majd a köleskrémet összekeverjük vele, ezután egyik felét vaníliás cukorral, másik felét kakaóval keverjük össze.

Kevert tészta
3 tojást, 12 dkg margarint, ½ bögre nádcukrot kikeverünk 1 bögre kukoricaliszttel, 1 tejföllel, ½ sütőporral, 1 vaníliás cukorral, hozzáadunk mazsolát, őrölt fahéjat, diót, erdei magokat, búzacsírát. Ha szükséges, kevés tejjel hígíthatjuk a tésztát. 150 fokon 30-40 percig sütjük.

Kókuszgolyó zabpehelyből
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 30 dkg megpárolt, reszelt alma, 10 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál sima kakaópor, 6-8 csepp rumaroma, folyékony édesítő (nádcukor vagy méz), őrölt fahéj, meggy (friss vagy fagyasztott).
Elkészítés: az almát összegyúrjuk a zabpehellyel, hozzáadjuk a kakaóport, az édesítőszert, a rumaromát, fahéjat és a kókuszreszelék 2/3-át. A masszát ezután pihentetjük, majd vizes kézzel diónyi golyókat formálunk egy – egy szem meggy köré, meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.

Mákos kölespuding
25 dkg kölest sűrűre és puhára főzünk, amikor langyos, hozzákeverünk 15 dkg darált mákot, 3 evőkanál sűrű mézet, fahéjat és csipetnyi őrölt szegfűszeget. A sűrű, kemény masszát vajjal kikent őzgerincbe nyomkodjuk, a tetejét lesimítjuk. Ha teljesen kihűlt, tálcára borítjuk, szeletekre vágva kínáljuk. Ha kissé hígabbra sikerült, úgy is finom, tegyük kistányérokra, díszítsük mazsolával, aszalt meggyel, apróra vágott mandulával.

Nincsenek megjegyzések: