2013. február 4., hétfő

A magyar kultúra napja

VIDEÓ



1823. január 22-én, Szatmárcsekén született meg Kölcsey Ferenc tollából a Himnusz, amelyről születése pillanatában még maga a költő sem sejthette, milyen fontos szerepet fog játszani a magyar kultúra történetében. Erkel Ferencet 1844-ben ihlette meg a költemény, amely az ő zenéjével vált nemzetünk egyik fontos szimbólumává.

1989-ben vált emléknappá ez a dátum, országszerte zenei, irodalmi műsorokkal ünneplik a Himnusz születését. Iskolánkban is minden évben készülünk erre a napra.




Reggel már a kapuban szép tabló várta az érkezőket (a 12. E munkája volt, osztályfőnökük Gyovai Szilvia tanárnő). Az iskola központi dekorációját a lépcsőházban a 11. A osztály készítette el (osztályfőnökük Réffy Anna tanárnő). Az első órában a Himnuszt ünneplő kisfilm köszöntötte tanulóinkat, amelyben Szente Nikolette (10. B) mondta el a verset, miközben Magyarország legszebb tájait láthatták a nézők a háttérben.


Az idei ünnepség az 1920-as, ’30-as évek irodalmi kávéházainak hangulatát ragadta meg. Az aulában rögtönzött díszletbe helyezve mutatták be tanulóink Kosztolányi Dezső és József Attila műveit, Vörösmarty Fóti dal c. versét és Zerkovitz Béla egy dalát.  Futsek-Turán Soma (9.B), Szép Bence (9. B), Gergely Bálint (12.D), Egyed Dalma (12. E) szövegmondása lekötötte a diákok figyelmét, Galgóczy Dorottya (12. A) énektudása, ahogyan más iskolai ünnepségeken is, lenyűgözte a hallgatóságot. Az előadás előtt és alatt a 12. E osztályosok koffeinmentes kávéval és pogácsával kínálták meg a nézőket, így téve még hitelesebbé ezt a kis időutazást.

Az emléknap színvonalasan megtervezett és kivitelezett programjaiért Gyovai Szilvia tanárnőt illeti dicséret.

Nincsenek megjegyzések: