2013. október 13., vasárnap

DÖK-nap a Hunfalvyban



2013. október 10.


Az idei diáknapot a DÖK a Margit-szigetre álmodta meg. Félő volt, hogy az időjárás nem lesz kegyes hozzánk, végül az éjszakai esőzés után a hajnal kellemesebb idővel kecsegtetett, így nem szorultunk be a négy fal közé.
Különleges alkalom volt ez abból a szempontból is, hogy idén összekapcsolódott az intézményi esemény a Magyar Diáksport Napjával. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a fizikailag aktív élet és a rendszeresen végzett sporttevékenység pozitív hatásaira.


Ezen a napon a Magyar Diáksport Szövetség felhívásának megfelelően iskolánk tanulóinak legalább 120 percet kellett testmozgással tölteni, ezen belül követelmény volt 2013 méter lefutása. (Az MDSZ az idén ezzel a programmal csatlakozott az International Sport and Culture Association (ISCA) „Move week” elnevezésű kampányához. A Magyar Diáksport Napja az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával jöhetett létre.)
Sokféle sportágat próbálhattak ki az atlétika mellett tanulóink, jelentkezhettek tollasozni, focizni pingpongozni, kosarazni. Volt olimpiai kvíz, twister, valamint 1 perc és nyersz játék. Így mindenki találhatott több kedvére való foglalkozást is.
Ahogyan a diákok látták:
"Először a futással kezdtünk, amelyre már a testnevelés órákon is készültünk, mivel a táv elég hosszú volt, 2013 méter. Egy kis, névre szóló lapot is kaptunk, amelyen pecséteket lehetett gyűjteni. Pecsét akkor járt, ha részt vettünk valamilyen foglalkozáson. A többi programra pedig akkor lehetett indulni, ha már mindenki lefutotta a távot az osztályból.
A legtöbb fiú természetesen focizni és kosarazni ment, a lányok pedig tollasozni vagy pingpongozni. Én is a tollast választottam, mert a sportlehetőségek közül ez tetszett a legjobban. Így hát beálltunk az elég hosszú sorba pár osztálytársammal. Sajnos nem haladtunk valami gyorsan, hiszen egy-egy pár körülbelül 10 percig játszott és egyszerre talán 4 pár lehetett a pályán. (...)
Összességében egész jó nap volt, bár az idő elég rossz volt és ezért a pálya nagyon csúszott. Szerencsére nem esett az eső, csak miután vége lett. Remélem jövőre (...) még több sportolási lehetőség lesz." (9. F)
A programokat a DÖK vezetősége Kónyi Eszter tanárnő (DÖK-öt segítő tanár) segítségével ügyesen kézben tartotta. A lebonyolításban - természetesen - részt vett az iskola teljes vezetősége és tanári kara is, a sportrész irányítója Varga László tanár úr volt. Külön dicséretet érdemelnek a tanár-diák meccset 2 órán keresztül - nem kis erőfeszítéssel - váltás nélkül kibíró tanárválogatott tagjai: Plánk Tibor igazgató úr, Bódi Tibor, Csányi Tibor, Eöri János, Varga László tanár urak.
K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: