2014. január 24., péntek

Magyar kultúra napja



2014. január 22.

A magyar kultúra napját iskolánk minden évben színes programokkal ünnepli meg. Az emléknap azért kötődik január 22-hez, mert 1823-ban Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén ezen a napon adott végső formát a Himnusznak. 

Idén egy új kezdeményezésbe is bekapcsolódtunk az ünnep 25. évfordulójának tiszteletére. Valamennyi magyar nyelvű általános és középiskola részvételével útjára indult "Az együtt szaval a nemzet" program.

Kölcsey Ferenc Himnuszát Jordán Tamás irányításával (a Google új technológiájával, a YouTube.com/egyuttszavalanemzet oldal felhasználásával) szavalták el közösen a tanulók.
A cél a magyar kultúra népszerűsítése, valamint a világ különböző pontjain élő magyar közösségek összekapcsolása volt. Az esemény vezénylésének első színhelye a Budajenői Általános Iskola volt. A programban - az eddigi adatok alapján - közel 400 ezer magyar vett részt a világ minden részéről, nagyjából 1000 helyszín kapcsolódott be a közvetítésbe.
Már kisorsolták, hogy a következő évben a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium (5900 Orosháza Táncsics u. 2-4.) lesz a rendezvény központja.
Január 23-tól megkezdődött A magyar költészet napjára való felkészülés, újabb szavalatok feltöltésére van lehetőség az info@egyuttszavalanemzet.hu e-mailcímre elküldött YouTube linkeken keresztül.

Eközben saját programjaink is sikeresek voltak. Az előzetes feladat a magyar konyhát népszerűsítette, túróból készült ételeket (édeset vagy sósat) kellett készíteni az osztályoknak, az elkészült "alkotásokat" íz, illat és küllem alapján bírált az avatott zsűri, amelynek nehéz dolga volt, hiszen sokféle finom túrós ételt kellett megítélniük.
Hagyományainknak megfelelően az első órában rövid műsort láthattak diákjaink (a zártláncú TV közvetítésével), amely a Himnusz történetéhez, szövegéhez és zenéjéhez kapcsolódott. A film elkészítéséhez a 12. D osztály nyújtott segítséget.
Az első nagyszünetben rendezett vetélkedőn magyar írókat, költőket kellett karikatúrák alapján azonosítani. Minden osztály 3 tagú csapatot küldhetett.
A második nagyszünetben Lázár Ervin versírással kapcsolatos meséjét nézhették meg tanulóink a 9.FNY előadásában.
A versenyek összesített eredménye alapján a 9. F lett az első helyezett, a második a 11. A, a harmadik pedig a 12.D lett. Reméljük, minden diákunk megtalálta azt a programot, amelyet a legszórakoztatóbbnak vagy épp a legtanulságosabbnak talált.

K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: