2014. május 23., péntek

Francia nyelvű Comenius projekt

2013 októberében új, francia nyelvű Comenius projekt indult iskolánkban „ Pop-kultúra Európában” címmel. Összesen 7 ország vesz részt ebben a fiatalok számára nagyon vonzó témájú együttműködésben: Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Magyarország.

Iskolánkban tartottuk a nyitókonferenciát október 10-15-ke között. Ekkor beszéltük meg a 2 éves projekt főbb szakaszait, munkáit: iskolabemutatások, pop-logo készítés, pop-szótár írás, makett gyártás, divatbemutató, dal, plakát, képregény készítés.

Diákjaink színes üdvözlő műsorral kedveskedtek vendégeinknek.

Béládi Magdolna
projekt-koordinátor   

 


POP-kultúra Európában
Románia  2014. január 16-21.


Projektünk második helyszíne : Románia, Campulung Moldovenesc nevű városka a Radauti hegység lábainál.
A táj csodálatos: sötét fenyvesek, kristály tiszta vizű patakok, kacskaringózó szerpentinek, felülmúlhatatlan színű kolostorok és érdekességek ezrei( fakanál múzeum, hímestojás múzeum) várják a látogatókat.
A  bukovinai faipari szakközépiskolában elképesztő a rend és a fegyelem: makettek egész sora díszíti a folyosókat( és senkinek sem jut eszébe leszaggatni, vagy kilyuggatni őket !!! ).  Bemutattuk a logókat, és szavaztunk: legsikeresebbnek a román logó bizonyult, ez szerepel ezentúl minden alkotásunkon.  A diákok nagy lelkesedéssel vettek részt a projekten. Fergeteges programmal készültek, amelyben ötvöződött az ének , a zene, a tánc, a divatbemutató, a hagyományok és a modern művészetek.


POP- kultúra Olaszországban

2014 március 20-25: projektünk harmadik állomása Procida, kis sziget Nápolytól körülbelül 50 km-re.
A kompunk gyorsan szeli a hullámokat, alig 1 óra alatt kilépünk a szigetre, ahol rendőrautó vár ránk, és visz bennünket a szállodába ( itt ugyanis mindenki mindenkit ismer, és ebben az időpontban ők voltak kéznél a szállításnál.)
Az iskola kívülről semmitmondó, de amint belépünk, hatalmas ováció fogad bennünket: az iskola apraja-nagyja ott tolong, torkuk- szakadtából üvöltözik minden nyelven az „Isten hozott-at”. Megtekintettük az iskolát, bekukkantottunk néhány órára, megbeszéltük a következő állomásig elvégzendő munkánkat, és kíváncsian figyeltük a lázas készülődést az esti divatbemutatóra.
Fel is sorakozott mindenki: polgármester, tanári kar, szülők, barátok , ismerősök, és persze a kisebb és nagyobb „ modellek”. Villogtak a fények, csillogtak a ruhák, tetőfokra hágott a hangulat.
De a magyar divatbemutató filmje is nagy sikert aratott.




POP-kultúra Portugáliában   

2014 május 8-13.

A 2013-14-es tanév utolsó állomása a Liszabontól 30 km-re fekvő Samora Correia nevű városka .
Amint elhagytuk a repülőteret csodálatos mediterrán táj tárult a szemünk elé: pálmafák, óriás agavék és kaktuszok, virágba borult leánderek, narancs,-és citromligetek. De a legnagyobb meglepetést az a fikusz okozta (nálunk szobanövény ) , amely az iskola bejáratánál volt , és túlnőtt az emeletes épületen.
Több oktatási intézményt is megtekintettünk: óvodát és általános iskolát, és meglepő volt az a rend és tisztaság, amit ott tapasztaltunk. Igaz, megszámlálhatatlan volt a személyzet, takarítók és felügyelők hada vigyázta a rendet.
Erre a találkozóra maketteket készített minden ország: ott parádéztak a Beatles-ék, Michael Jackson, régi bakelit hanglemezek, de a virágos Mátyás templomunk, Lánc-hídunk és egy csodálatos kartonból és só-liszt gyurmából készült patry-busz a 9.F osztálynak köszönhetően.

A következő találkozóra – amely 2014 szeptember 25-30 között lesz – plakátot kell készíteni.
Tehát kedves Hunfalvysok: pályázatra fel!



Nincsenek megjegyzések: