2011. május 20., péntek

Madárbarát iskola a Hunfalvy




A Hunfalvy udvarán kihelyezett odúban nevelkedik az első széncinege fészekalj 8 fiókával. A lenti fotón látható, hogy már elég nagyok és hamarosan kirepülnek. 




A széncinege a 2011. év védett madara. Az odú belsejét szinte mindig mohával alapozza, a fészekcsészét pedig finom állati szőrökkel vagy tollakkal béleli. Évente kétszer költ. Április közepéig teljes az első fészekalj.  másodköltésre általában június közepén kerül sor, ezért a kirepülés után az odúban található fészekanyagot érdemes eltávolítani. Az odúkat évente kétszer ajánlatos ellenőrizni. A cinegék előszeretettel éjszakáznak télen a kihelyezett odúkban.


A másik fészekalj egy (valószínűleg harkály vájta) odúban van, jó magasan az idős bálványfán, itt nevelkednek a fekete rigó fiókákA rendszeres téli etetés eredménye, hogy a párok szívesen keresnek fészkelőhelyet a jó etetőhelyek közelében.



Szurkolhatunk, hogy az első nagy kirepülés után minden fióka sikeresen eltudja kezdeni az önálló madáréletét és esetleg visszajárjon költeni hozzánk a Hunfalvy udvarára.

Nincsenek megjegyzések: