2013. június 18., kedd

Nyelvi és informatikai bemutatók


2013. május - június

A tanév vége vizsgákat, projektmunkák lezárását jelenti a Hunfalvyban. A 9. évfolyamos nyelvi előkészítőt végző osztályaink számára izgalmas része ez a tanévnek, a hatalmas óraszámban tanult "főnyelvből", amely lehet angol, német vagy francia, megmutathatják, mire is jutottak 10 hónap intenzív tanulás után.

A nézőközönség, tanárok, szülők, barátok és diáktársak - nyelvtudástól függetlenül - szívesen nézik meg ezeket a bemutatókat, amelyeket a diákok és tanáraik úgy állítanak össze, hogyha egyetlen szót sem tud valaki a célnyelven, akkor is élvezhető legyen az előadás.

Elsőként (május 27-én) a 9. F osztály franciául tanuló csoportja adott elő egy jelenetet, Maigret felügyelő egy elrabolt menyasszony után nyomozott, bár végül kiderült, mindez csak egy friss házas férj álma volt a saját esküvőjéről. A mozgalmas jeleneteket a diákok találták ki Géczy Judit és Bartha Gabriella tanárnők segítségével.

Május 30-án került sor a 9. D osztály két angolcsoportjának műsorára. Az 1. csoport felkészítője Erdeiné Bacher Katalin tanárnő, a 2. csoporté Szondi Gyöngyi tanárnő volt. Az 2. csoport humoros jeleneteket adott elő, mindegyik tanulót megmozgatta előadásuk. Az 1. csoport (Anglia kivételével) az Egyesült Királyság különböző helyszíneinek irodalmi, zenei és egyéb kulturális érdekességeit mutatta be. Az anyagot a diákok gyűjtötték, ez része volt projekttevékenységüknek.


Június 3-án láthattuk a 9. F osztály angol nyelvi bemutatóját. A csoportot Balázs Mariann tanárnő készítette fel. A hétköznapi élet apró mozzanatai jelentek meg előadásukban. Láthattunk taxis és repülőgépes jelenetet, az utazás motívuma fontos szerepet kapott forgatókönyvükben.


Június 5-én a németül tanulók mutathatták meg tudásukat. Bácskai Margit, Rotermund Gisella és Matók Rita tanárnők sokat tettek sikerük érdekében. A két csoport egy esernyő kalandjait adta elő két felvonásban. Iskola, szerelem, rablók, Budapest jellegzetes turisztikai látványosságai, állatkerti történetek színesítették előadásukat, amelyet egy népszerű slágerrel, az Unter einem Regeschirm am Abend c. Max Raabe számmal zártak. 

Az informatika tanárok (Tarcza Tímea és Bogos Tatjána tanárnők) koordinálták, ellenőrizték a - sokszor - díszlet gyanánt is szolgáló vetített hátteret és információkat tartalmazó diákat, amelyeket a - projekt részeként - a diákok készítettek el.

Ezek a produkciók nemcsak a tanulók nyelvgyakorlását és informatikai tudásuk bővítését szolgálják, hanem arra is jók, hogy bátrabban, határozottabban tudják megfogalmazni gondolataikat és merjenek megszólalni idegen nyelven, ha kell, nagyobb hallgatóság előtt is.

K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: