2012. november 11., vasárnap

A magyar nyelv napja


"Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként." (Kosztolányi Dezső: Ábécé a nyelvről és lélekről)   



Globalizált világunkban fontos őrizni a nemzeti identitást, hiszen abból építkezünk, a saját nyelvünkön megfogalmazva tudunk új elemeket hozzákapcsolni az emberi kultúra nagy egészéhez. A magyar nyelv a mienk, s így számunkra a legszebb.

A nyelv velünk, bennünk él, állandóság és változás egyensúlya tartja mozgásban, s ezzel életben. A nyelv történelmi korokon átívelő története során ez jól nyomon követhető. A finnugor nyelvcsaládba tartozik, s ezzel az indoeurópai nyelvek nagy óceánjában kis szigetet képez. A magyarság vándorlása majd letelepedése során sokszor találkozott idegen népekkel, amelyek tudását és az ehhez kapcsolódó szavait beépítette gondolkodásába, szellemi és anyagi kultúrájába. Az egykor idegen szavak engedelmeskedtek a magyar nyelv sajátosságainak, belecsiszolódtak a hangzásvilágba, s ma már nyelvünk szerves részét képezik.



A legnagyobb változást a nyelvújítás kora hozta, hiszen ekkor a természetes fejlődésbe beleavatkoztak a kor írói, költői, s felgyorsították azt a folyamatot, amellyel a magyar nyelv alkalmassá válhatott a kor szintjének megfelelő tudományos gondolkodás leképzésére. „Jegyezd meg e nagy igazságot, hogy soha a földnek golyóbisán egy nemzet sem tehette addig magáévá a bölcsességet, mélységet, valameddig a tudományokat a maga anyanyelvébe bé nem húzta. Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.” – írta Bessenyei György 1778-ban.

A reformkor új fordulatot jelentett a magyar nyelv életében is, 1844. november 13-án jött el annak az ideje, hogy a hivatalos nyelv a latin helyett immár a magyar legyen. A Magyar Országgyűlés "felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban — tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért —, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében" 2011. szeptember 26-án döntött arról, hogy ezt a napot a magyar nyelv napjává nyilvánítja.

Iskolánk is készült e jeles nap méltó megünneplésére. A faliújság képein megjelennek majd a magyar kultúra nagyjai, anyanyelvünk szépségéhez, fontosságához kapcsolódó versek és prózarészletek, valamint az 1844-es törvény szövege. November 13-án reggel zártláncú tévéhálózatunkon minden diákunk megtekinthet egy rövid műsort a magyar nyelv napja alkalmából. Ebben szó lesz a magyar nyelv történetéről, egyediségéről a nyelvek között, valamint az országgyűlés idevágó döntéséről. Végül Örkény István szavaival zárul: „Szépen tanulj meg magyarul beszélni!”

Az elkészült képeket és a videót az eseményt követően megtekinthetik majd olvasóink blogunkban.


K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: