2012. november 20., kedd

Látogatás a Nagy Imre Emlékházban



Ritkán van arra alkalom, hogy egy-egy történelmi eseményt, kiemelkedő személyiséget ne csak a tanítási órák keretében mutassunk be a diákoknak. A végzősök számára a 20. század történelme különösen nagy jelentőséggel bír, így nagy örömünkre szolgált annak lehetősége, hogy a Nagy Imre Emlékházban az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint Nagy Imre személye kapcsán olyan élményekhez, ismeretekhez juthattak a diákok, amelyeket más módon nem kaphattak volna meg.



Nagy Imre egykori lakóhelyét 2008-ban (a mártír miniszterelnök kivégzésének 50. évfordulójára) újították fel és rendezték be (Mink András történész és Rajk László építész tervei alapján) olyan módon, ahogyan ez jelenleg is látható.

Tárlatvezetőnk Fodor Fanni muzeológus volt, aki – többek közt - interaktív feladatok segítségével is igyekezett közelebb juttatni tanulóinkat a látottak megértéséhez. Akik hibátlanul (vagy egy-két hibával) oldották meg feladatlapjukat, könyvjutalmat kaptak. Az öt - érettségi előtt álló - osztály különböző időpontokban tekinthette meg az emlékház kiállítását. A programot Ther Mária tanárnő szervezte.

Az alábbiakban néhány részletet olvashatunk diákjaink benyomásairól:
„…a vetítőteremben egy dokumentumfilmet nézhettünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és az előzményekről. Bár középiskolában még nem tanultunk róla, az általános iskolai ünnepségeken és a nagyszüleimtől is sokat hallottam ’56-ról, ennek ellenére megdöbbentő volt számomra a dokumentumfilm néhány jelenete, például az, ahogyan a hétköznapi emberek viselkedtek az utcákon.
A film megtekintése után a kiállítóteremben az interaktív asztalok segítségével kerestük a válaszokat a feladatlap kérdéseire. Hasonló technikai felszereltséggel ezelőtt külföldön találkoztam csak. Az interaktív asztalok segítségével számomra sokkal élvezetesebb volt a szövegek elolvasása. Különlegessége ennek az állandó kiállításnak még az is, hogy a vitrinekben elhelyezett tárgyak nagy része eredeti, Nagy Imre tulajdonát képezték, és több tárgyon még a saját kézírása is látható.
Az emeleten látható korhűen berendezett szoba is tetszett. Hallottuk felvételről Nagy Imre utolsó szó jogán elmondott szavait, valamint a híres, eltűnt, majd később megtalált bőröndjét is megtekinthettük, amelyet az emlékház nemrég kapott vissza.
Véleményem szerint nagyon hasznos dolog volt ellátogatni a Nagy Imre Emlékházba. Észre sem vettem, hogy majdnem két órát töltöttünk itt, és azt sem, hogy ez alatt az idő alatt, ha nem is direkt módon, de tanultam. Úgy gondolom, az itt szerzett információkat az órákon is tudjuk majd használni, amikor majd részletesen tanulunk Nagy Imréről és az 1956-os forradalomról.” (Tóth Lilla – 12. B)

…az emlékház pontos képet ad arról, hogyan élt és tevékenykedett a híres miniszterelnök, aki megélte a sztálini diktatúrát is. A kiállítás megtekintése előtt látott filmben értékes információk hangzanak el, az emlékház alátámasztja a dokumentumfilm valóságát, illetve bevezet a kor világába.
A feladatlap kitöltését sem éltük meg teherként, örömmel búvárkodtunk a kiállítás anyagában, hogy többet tudjunk meg Nagy Imréről. Az ajándékba kapott könyv nagyon tetszett, azért esett rá a választásom, mert Nagy Imre saját gondolatait tartalmazza, amelyet romániai rabsága során írt. Nagyon jól éreztem magam ezen a helyen.” (Váczi Vivien Vanda – 12. B)

Nincsenek megjegyzések: