2012. november 30., péntek

A párizsi magyar nagykövet látogatása iskolánkban



A két tanítási nyelvű osztályaink vállalt célja – többek közt -, hogy akár magyarul, akár a célnyelven (nálunk ez az angol, francia és a német) alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat magasabb szinten folytassák, ill. szakmájukat mindkét nyelven gyakorolhassák. 

Prof. Dr. Trócsányi László - neves jogtudós, egyetemi tanár, volt alkotmánybíró, Magyarország párizsi nagykövete - azért látogatott iskolánkba, hogy a célnyelvként francia nyelvet tanuló 12. és 13. évfolyamosok számára segítséget nyújtson abban, hogy a továbbtanulásukhoz minél több fontos információhoz jussanak. 


Az új lehetőségek, amelyről beszámolt, a Szegedi Tudományegyetemhez ezen belül is az Állam- és Jogtudományi Kar egyik képzési és kutatási intézeteként működő Európa-tanulmányok Központhoz köthetőek. Az Európa-tanulmányok Központ a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok alapképzésben és az ezt követő mesterképzésben olyan szakembereket képez, akiket bárhol a világon szívesen látnak majd. Különleges jelentőséggel bír a francia nyelv ezen a szakon, hiszen a mesterképzés – az országban egyedülálló módon – ezen a nyelven is folyik, méghozzá úgy, hogy a Szegedi Tudományegyetem diplomája mellett a  Lille-i Politikatudományi Intézetét (IEP de Lille) is megszerezhetik a diákok. A lille-i félév ingyenes, tehát külön tandíjat nem kell fizetni a képzést választóknak.

Megtudtuk, hogy az alapszakon tavaly kb. 90 fő kezdte meg a tanulmányait, durván a fele államilag finanszírozott, a fele költségtérítéses módon tehette ezt, és idén is várhatóan ilyen létszámra és arányra számítanak. Arról is szó volt, hogy a mi tanítványaink számára különleges lehetőséget jelent, hogy amikor végeznek, kiválóan beszélnek franciául, és középiskolásként ezen a nyelven tanulnak üzleti gazdaságtant (II.), gazdálkodási ismereteket, információkezelést, informatikát, célnyelvi civilizációt, valamint elméleti gazdaságtant, mert ha az egyetemen tanult tantárgyakkal átfedés volna, beszámíthatják a szorgalmi jegyek vagy a vizsgák kiváltására.

Vonzó lehetőség, hogy az egyetem, ill. a Központ segítséget nyújt megfelelő gyakorlati helyek kiválasztásában nemzetközi intézményeknél vagy cégeknél a tanulmányok befejezését követően. Természetesen a francia nyelv ismerete mellett ekkorra már az angol is nélkülözhetetlen lesz.

Prof. Dr. Trócsányi László előadását követően válaszolt a diákok kérdéseire, majd reményét fejezte ki, hogy sokukkal találkozhat majd a következő tanév során.

Ezúton köszönjük a megtisztelő látogatást, reméljük, amikor diákjaink szüleikkel együtt döntenek a továbbtanulásukról, felhasználják majd ezeket a hasznos információkat.

K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: