2012. december 1., szombat

Dél-budai diákok segítsége Dél-Borsodnak

"Tartós élelmiszerrel, ruhákkal, játékokkal próbálják meg szebbé tenni a Mezőkövesd környékén élő családok ünnepét.


 150 zsáknyi tartós élelmiszer, s mintegy 30 zsáknyi ruhanemű, játék érkezett szerdán délután a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat telephelyére. Az adományozók diákok, egészen pontosan a Dél-Budai Térségi Integrált Szakképző Központhoz tartozó középiskolák tanulói.

Az Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola, a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium, a Budai Középiskola, a Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola, a Fáy András Közlekedésgépészeti Műszaki Szakközépiskola és a Hunfalvy János Közgazdasági Szakközépiskola. Ez a hat fővárosi intézmény működik együtt a Dél-Budai TISZK keretein belül. ...

Nem újdonság tehát a mostani akciójuk, sőt, mindez tudatos pedagógia munka eredménye. Fábry Béla, a hat iskola együttműködését koordináló tanár az ÉszakOnline-nak elmondta: a piacképes szakmai tudás átadásán túl az intézményeknek az is céljuk, hogy fejlesszék a diákok szociális érzékenységét. Éppen ezért arra kérték a fiatalokat, hogy mindenki, aki csak tud, legalább egyetlen csomag (doboz, flakon) tartós élelmiszert – lisztet, cukrot, olajat, konzervet – hozzon el otthonról, s ajánlja fel a rászoruló családoknak. „Jellemző, hogy bár ilyesmit nem kértünk, de a diákok hoztak be játékokat, ruhaneműket is. Tudták, hogy ezek a dolgok is óriási segítséget jelentenek azoknak, akiknek alig akad valamijük" – mondta a pedagógus.

Az adományokat a mezőkövesdi, illetve a környező településen élő szegény, rászoruló családok kapják meg, a szétosztásról a szociális és gyermekjóléti szolgálat gondoskodik. Az intézmény vezetője, Zsák Terézia érdeklődésünkre elmondta: a TISZK-hez idén csatlakozó Hunfalvy iskolával már ötödik éve állnak kapcsolatban, az intézmény diákjai minden évben eljuttatják hozzájuk az adományaikat. A most gyűjtött élelmiszert, ruhaneműt, játékot az ellátási körzetükhöz tartozó városokban, községekben (21 borsodi és egy Heves megyei településen) osztják szét a rászorulók között. Elsősorban most nem az időseket, hanem az aktív korú, de munka nélkül élő embereken, azok családjain próbálnak meg segíteni. Ők is rengetegen vannak: egyre nő az ellátotti kör, Mezőkövesden például éppen a napokban szűnik meg több száz munkahely."

Észak Online cikke - www.eszon.hu/

Nincsenek megjegyzések: