2012. december 21., péntek

Karácsony hava


Dickens halhatatlan műve - a Karácsonyi ének – az ünnep legfontosabb üzenetét hordozza: mindenki szembenézhet az életével és változtathat rajta. A legfontosabb erő, ami változásra késztet, a szeretet, ez tesz képessé az empátiára, mások érzéseinek megértésére, gondolatainak befogadására. Scrooge, „a vén bűnös”, megvetően tekintett a körülötte élők ünnepi készülődésére, s csak a karácsony három szellemének látogatása fordította szívét a helyes útra.

Az év utolsó hónapja, a december számunkra már az ünnepekhez kapcsolódva telt el. December 1. óta a Petőfi-szobor mellett áll a 12. F osztály (osztályfőnökük Béládi Magdolna tanárnő) különleges adventi naptára, így a várakozás napjaiban minden osztálynak jutott egy-egy kedves ajándék. 

December 5-én elindult az iskola teherautója Mezőkövesdre, hogy a tanulók és a tanárok által összegyűjtött adományokat (ruhaneműt, játékot és tartós élelmiszert) eljuttassa a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat telephelyére. (Az IDB-t segítő tanárnő, Géczyné Megyeri Marianna a 9. D osztályra és osztályfőnökükre, Szabóné Peregi Zsuzsanna tanárnőre támaszkodva szervezte meg az adománygyűjtést.)
December 6-án a 11. D osztály (osztályfőnökük Szabó Eszter tanárnő segítségével) teremtett Mikulás-napi hangulatot. Feldíszítették az iskolát, szünetekben pedig krampusznak és Télapónak öltözve várták a  maguk készítette finomságokkal teli ideiglenes büfében az édességet kedvelő diákokat és tanárokat. A 10. B osztály (osztályfőnökük Marosi Andrea tanárnő) a tantestület gyermekeinek rendezett egy kedves Mikulás-ünnepséget.

December 13-án elérkezett a hagyományos karácsonyi vásár időpontja. 35 csapat készült arra, hogy a gazdasági ismeretek (I.) tantárgyból tanultakat a gyakorlatba is átültessék. A program fő szervezői Blahó Margit és Szabó Eszter tanárnők voltak. A szakmai tanárok (Blahó Margit, Szabó Eszter, Sverteczki Viktória, Baranyai Anita, Pintér Gabriella, Bartha Gabriella és Mednyánszkyné Szalay Judit) készítették fel osztályaikat erre a komoly megmérettetésre. Hat csapat teljesítménye kiemelkedő volt. A győztesek: Mojzi’s (10. A), Muffinomságok (10. F), BuborÉk Kft. (10. A), Kisegítő Kft. (9. A), Térdig Hunfalvy Bt. (9. B), Hunfirma (10. E).

Régi hagyomány, lévén az idegen nyelvek és a hozzájuk kapcsolódó kulturális ismeretek fontosak iskolánk számára, a Népek karácsonya rendezvénysorozat, ahol a különböző nyelveken tanuló diákok bemutathatják az adott nemzet ünnepi szokásait, dalait. A sort az angol nyelvet tanulók kezdték december 13-án egy tréfás Hófehérke-átköltéssel (Réffy Anna tanárnő segítségével), december 14-én orosz dalokat hallgathattunk meg a nagyszünetben (Bálint Diána tanárnő vezényletével), majd december 17-én Lipták Ágnes tanárnő tanítványai mutathatták be a német karácsonyra jellemző énekeket, december 18-án a franciául tanulók tettek ki magukért, hatalmas süteményhegyet hoztak be az iskolába, így nemcsak a totó nyertesének jutott az édességekből, de minden jelenlévő kaphatott egy szelet tortát.

A naptári év utolsó előtti napján került sor az iskola dolgozóinak (a tanároknak és a technikai segítőknek) ünnepségére, az énekkar szép karácsonyi dalokat adott elő (a karvezető Jánosiné Czike Klára tanárnő volt, új énektanárunk zongorán kísért). A szép műsor része volt Czellecz Réka, tehetséges versmondónk előadása, néptáncos párunk bemutatója és a hagyományos betlehemezés, amelyet a 9. D osztály adott elő (Szabóné Peregi Zsuzsanna tanárnő betanításával).

December 20-án a tanítási órák lezárásaként a diákok megtekinthették az elmúlt két hónapról készült Hunfalvy Híradót (amelyet Gyovai Szilvia tanárnő szerkesztett), majd sor került az osztálykarácsonyokra.
A félévnek hamarosan vége, előtte az elkövetkezendő néhány nap az ünnepeké, a pihenésé és a számvetésé, hogy azután januárban újult erővel koncentrálhassunk az előttünk álló feladatokra.

Addig is a Hunfalvy egész közössége és minden olvasónk számára kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

K. P.E.

Nincsenek megjegyzések: