2014. március 3., hétfő

A Hagyományok Házában jártunk!



2014.január 20-án, egy hétfői napon, osztályunk egy csoportjával a Hagyományok Házába látogattunk, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. Népművészet - népi iparművészet tegnap, ma holnap kiállítást, pontosabban a Kis Jankó Bori hímzőpályázat díjnyertes pályaműveit tekintettük meg, majd részt vettünk egy foglalkozáson Illés Vanda vezetésével.
Először meghallgattuk a kiállításról szóló előadást, megnéztük a kiállított szövőszéket, a hozzátartozó fonalakat és eszközöket. A pályázat keretében díjakat nyert alkotásokat is megszemléltük, a különféle kézzel hímzett használati tárgyakat, ruhadarabokat és díszítő elemeket. A pályázati munkák segítségével megismertük egyes néprajzi tájak jellemző motívumkincsét, színvilágát modern, most is viselhető, használható textíliák segítségével.
Ezután betekinthettünk személyesen is a kézimunkák világába. Különböző típusú hímzéseket próbálhattunk ki, és egyedi használati tárgyakat készíthettünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni az érdekes és tartalmas előadást. Rendkívül jól éreztük magunkat és reméljük több ilyen foglalkozáson is részt vehetünk.
Barna Klaudia 12. E

Január 20-án ellátogattunk a budapesti Hagyományok Házába, ahol egy interaktív foglalkozáson vehettünk részt. Először egy szövőszéket mutattak be nekünk, majd a kiállítási tárgyakat nézhettük meg. Különböző díjakat nyert pályázati alkotásokat tekinthettünk meg, melyek különféle típusú hímzéssel készültek. Azt is megtudtuk, hogy a pályázati kiírásokat minden évben bővítik, az ideiben már egy női ruhadarabot is bírálhatott a zsűri. Ezt követően minket is bevezettek a hímzés rejtelmeibe. Mindenki egy általa kiválasztott minta elkészítésével próbálkozhatott meg több-kevesebb sikerrel. Nagyon jól éreztük magunkat, és mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a kiállítást.

Hunyadi Zsófia 12. E

Nincsenek megjegyzések: