2014. március 5., szerda

Valentin-napi adománygyűjtés



Rózsaszín lufik, kéz a kézben andalgó szerelmes párok, titkos üzenetek… Sokakat már a hideg kiráz, amikor meghallja a Valentin-napot. Azonban fontos észben tartani, hogy a február nem csak a szerelem, hanem elsősorban a szeretet hónapja. Az idei évben a 12.F osztály tanulói úgy gondolták újraértelmezik a sokak számára névleges ünnepet és egy mindenki számára emlékezetes nappá teszik február 14-ét a hunfalvys diákok és tanárok számára egyaránt. 


 Az egész egy újságcikkel kezdődött, melyben bemutatták a csecsemőkori szívbetegség kockázatait és annak fontosságát, hogy ezek a gyermekek megfelelő időben szakszerű ellátásban részesüljenek. Így találtunk rá a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítványra, ami a dél-dunántúli régió koraszülött mentésének nemes feladatát látja el, valamint segíti a Pécsi Gyermekklinika kardiológiai osztályának működését és fejlesztését. Az Alapítvány odaadó munkája nélkül a klinikán történő gyermek-kardiológiai ellátás elképzelhetetlen lenne. 

Miután az igazgató úr is beleegyezett ötletünk kivitelezésébe, felvettük a kapcsolatot az alapítvány vezetőjével, Dr. Masszi Györggyel, aki örömmel fogadta támogatásunkat, valamint bővebb tájékoztatást nyújtott az alapítvány működésével kapcsolatban. Ezek után nekiláttunk a programok és a reklám pontos megtervezésének. Megőriztük a korábbi üzenet küldés és álompár választás hagyományát, emellett azonban számos új programmal álltunk elő. A Valentin-nap hetében a diákoknak lehetőségük nyílt virágot küldeni egymásnak, melyet elláthattak kedves üzenetekkel, vagy akár névtelenül is meglephették szívük választottját, valamint megtudhatták, hogy mit hoz a jövő hozzáértő jósnőnk különleges látói képességeinek köszönhetően. Az Alapítvány részére szervezett gyűjtést egyéni adományokkal, valamint osztályonkénti felajánlásokkal is lehetett támogatni. Emellett az IDB felajánlásának köszönhetően a Valentin-napi büféből befolyt pénzösszeg is a nemes célt szolgálta.

Február 4-ére készen álltunk, hogy megosszuk ötletünket az egész iskolával.  A diákokat személyesen értesítettük az új Valentin-napi programokról. Az osztályfőnöki órák keretében a 12. F-es diákok kis csoportokban járták az osztályokat, hogy beszéljenek az újításokról, valamint ösztönözzék diáktársaikat a minél szélesebb körű részvételre. A szülőket levélben értesítettük, valamint megkértük az osztályfőnököket, hogy a szülői értekezletek során bővebb ismertetőt nyújtsanak az alapítvány munkájáról valamint az adományozás fontosságáról. 

A matek kis érettségi jeles napján beindult az akció. Három napon keresztül a nagyszünetekben lehetett leadni a virágrendeléseket, valamint lehetőség nyílt az adakozásra is. Az új programok nagy érdeklődésnek örvendtek, a diákok, valamint a tanárok körében is. Csütörtök délutánra 82 virágrendeléssel, sok-sok mosollyal és már akkor is jelentős pénzösszeggel lettünk gazdagabbak.
Valentin-nap reggelén az egész 12. F osztály lázasan dolgozott a virág küldemények elkészítésén, valamint beindult a büfé is. Az alsóbb évfolyamok feladata volt, hogy erre az alkalomra süssenek. A szorgos diákok rendesen ki is tettek magukért, volt olyan osztály, amelyik nyolc tálca sütivel gazdagította a kínálatunkat. Nekik köszönhetően finomabbnál finomabb süteményekkel szolgálhattunk a diákok számára. A 3. órától kezdődően megkezdtük a virágok és üzenetek kézbesítését. Sok kis Cupido járta az osztályokat és mosolyt csaltak az emberek arcára.  

A Valentin-napi programok hatalmas sikert arattak, és mikor hétfő reggel összesítettük az addig befolyt pénzt már csak pár ezer forint hiányzott a varázslatos hat számjegyű összegig. Azonban a hunfalvys diákok és tanárok közreműködésének és támogatásának köszönhetően, kedden 101.500 Ft-os végösszeggel zárhattuk le az adománygyűjtést.

Szerdán ismét felhívtuk az alapítvány vezetőjét, Dr. Masszi Györgyöt és megbeszéltük az átadás részleteit. Az adomány február 24-én, egy kellemes tavaszias délelőttön került kézbesítésre. Dr. Masszi György személyesen jött elénk a pályaudvarra, hogy elvigyen minket a Pécsi Gyermekklinikára, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány székhelyére. Ahogy megérkeztünk a klinika udvarán már a koraszülöttszállító mentőautók fogadtak minket. A Doktor Úr körbevezetett minket a kardiológiai rendelőben, majd megmutatta nekünk az intenzív osztályt, ahová a beteg és koraszülött csecsemőket szállítja a mentő. Ezen osztályon a kisbabák 24 órás állandó megfigyelés alatt állnak, a több hónapos koraszülöttektől kezdve a kritikus egészségi állapotú csecsemőkig. Állapotuktól függően zárt vagy nyílt inkubátorokban vigyáznak rájuk, hogy minél hamarabb megkezdhessék kis életüket a családi fészek biztonságos melegében. 

Ezek után lementünk az udvarra, ahol ünnepélyes keretek között átadtunk az iskolánkban összegyűlt adományt. Az átadás követően megmutatták a rohamkocsit, amely 24 órás készültségben áll. Az alapítványnál dolgozó 21 fős szakképzett személyzetből három fő mindig készenlétben áll, ha riasztanák őket. Találkoztunk a mentőautó személyzetének tagjaival is, akik a vasárnap esti szolgálat után jöttek be, hogy velünk találkozzanak és megosztották velünk mi történik miután riasztották őket. Megmutatták, hogyan van felszerelve az ország legmagasabb fejlettségi szintjébe sorolt mentőautója, közelről is megismerkedhettünk a műszerekkel, sőt még a vérnyomásunkat is megmérték. 

Végezetül visszamentünk a rendelőbe, ahol saját szemünkkel láthattunk hogyan zajlik egy komplett szívvizsgálat. Láttunk egy EKG-vizsgálatot, valamint szemtanúi lehettünk két szívultrahangnak. Anita, a nyolc éves kisbeteg, aki januárban esett át egy komoly szívműtéten, bátran nézett szembe a vizsgálatokkal. A másik négyéves kislány anyukája pedig vidáman köszöntötte a doktor urat, aki már csecsemő kora óta kezeli kislányát. 




Pécsi látogatásunk mindannyiunk számára felejthetetlen élmény volt. Felemelő volt látni, hogyan dolgoznak azok az emberek, akikért összefogott az egész iskola. Ezúton is szeretnénk megköszönni a hunfalvys diákoknak, szüleiknek, valamint a tanári karnak, akik ilyen lelkesen támogatták az adománygyűjtést és aktívan részt vettek a programokban. Nagyon jó érzés volt, hogy az egész Hunfalvy egy emberként állt ki egy ilyen nemes ügy érdekében. 

Az igazgató úrnak külön köszönjük a feltétlen támogatást és a bizalmat, ez az egész projekt nélküle nem valósulhatott volna meg. 

Reméljük, mindenki talált valami olyat az idei Valentin-nap során, amiben örömét lelte és jövőre is segítetek abban, hogy ez az esemény hagyománnyá váljon! 

Domokos Enikő, Illés Klaudia, Bodor Jázmin, Kovács Bence 12.f

1 megjegyzés:

kborzy (unknown - ez már csk megszokás) írta...

Tisztelt Hunfalvy-s diákok, tanárok.
Körülbelül 6 - 7 évvel ezelőtt hallottam először az iskoláról, amikor a diákok nyári programként szegény gyerekeket korrepetáltak, tanítottak idegen nyelvekre, vidéki településeken. Itt Borsodban is. Akkor kezdtem utána nézni jobban az iskolának. Kislányom még igen kicsi volt, de feleségemmel együtt megfogalmazódott bennünk, milyen jó is lenne egy ilyen iskolába járatni majd őt, ha megnő. Azóta is folyamatosan nézzük a honlapot és egyre erősebb bennünk az a meggyőződés, hogy a Hunfalvy egy különleges iskola. Nem csak a tanulmányi sikerei miatt, nem csak mert sok országgal áll kapcsolatban és összességében nem csak az oktatómunkája miatt, hanem mert nevelnek is ott. EMBEREKET. Valószínűleg az "alapanyag" is kiváló, de a pedagógusokat az iskola vezetését is dicséri az, hogy a fiatalok ilyen kreatív és a közösségért felelősséget vállaló projekteket valósítanak meg. Remélem egyszer - talán hat év múlva - majd személyesen is megtapasztalhatom, gyermekemen keresztül, hogy milyen is a Hunfalvy-s lét. A diákoknak innen a távolból üzenem - azok akik ilyen szintű felelősségtudattal élik meg a mindennapokat már fiatal felnőttként is, azok biztosan sikeresek lesznek az életben. Gratulálok a diákoknak, pedagógusoknak, minden tiszteletem az önöké, tiétek!
Üdvözlettel B. Károly