2010. szeptember 3., péntek

Ha élet lengi be az iskolát

"Almát, körtét, szilvát, szőlőt/ hoz szeptember,/ nekünk új tanévet, tudja/ minden ember.” Weöres Sándor verse már sok tanévnyitón elhangzott, hogy az új tanévet köszöntse. Szeptember 1-én a Hunfalvy épülete is újra benépesült. Az időjárás ezúttal nem volt hozzánk kegyes, nem élvezhettük az őszi napsütést az iskola kertjében, idén az osztálytermekben zárt láncú tévéadáson keresztül lehettünk részesei a tanévnyitónak. A „kicsik” (9. évfolyamosaink) ezután izgatottan ismerkedtek az épülettel, számukra az újdonság jelentette a legfontosabb élményt. A „nagyok” örültek egymás társaságának, érdekelte őket, milyen változások, újdonságok, programok várják őket a 2010/2011-es tanévben, az iskola 126. tanévében.


Szeptember 1-én minden osztálynak döntenie kellett arról, hová mennek kirándulni a következő hét pénteken. Az osztálykirándulás tanulmányi és „csapatépítési” szempontból egyaránt fontos, megalapozza az egész tanévet. Voltak, akik egy napos program mellett döntöttek, ők közelebbi „célpontokat” választottak, de akadtak, akik több napos kirándulásra utaztak az ország távolabbi csücskeibe. Sajnos, ez volt az év eddigi legesősebb hétvégéje, de a diákok beszámolói szerint a programok ennek ellenére jól sikerültek.

Iskolánk kéttannyelvű profiljába illeszkednek a diákcsereprogramok, amelyek már szeptember hónapban elindultak. Szeptember 13-án Matók Rita és Szabóné Peregi Zsuzsanna tanárnők vezetésével Telgtébe utazott 12 tanulónk, szeptember 17-én orosz diákok érkeztek hozzánk Szentpétervárról, ahová tavaly a mi diákjaink látogattak el, 22-én Nantes-ba visz egy diákcsoportot három tanárunk: Béládi Magdolna, Ugrai Erika és Nagy Andrea. (A lezajlott programokról „helyszíni tudósítóink” élménybeszámolóit közzé fogjuk tenni.)

Ebben a hónapban zajlottak a 9. évfolyamos kompetenciaalapú bemeneti mérések matematikából, szövegértésből - szövegalkotásból (szept. 14-én) és németből, angolból valamint történelemből (szept. 21-én). Az előző tanévben iskolánk kilencedikesei nagyon jól szerepeltek ezeken a méréseken, a tavalyi eredmények részletesen szerepelnek honlapunk főoldalán.

Gondolunk a jövőre is. A 8. osztályosok és szüleik számára már 2010. szeptember 15-én lehetőség volt tájékozódni a novemberi nyílt hét eseményeiről és a részvétel módjáról. (Bővebb információ honlapunkon látható.)

Az első szülői értekezletek és a szülői választmány gyűlése szeptember 22-én lesz. Erről írt beszámolónk szeptember végén kerül fel a honlapra.

A szeptember hónap tanároknak, diákoknak, szülőknek egyaránt az új tanév megalapozását jelenti. Már túl vagyunk az idei tanév első tapasztalatain. Sikeres és eredményekben gazdag tanévet kívánunk mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: