2010. szeptember 27., hétfő

Szentpétervári diákok a Hunfalvyban

Cserediák program

Tavaly, mikor az orosz diákok fogadtak minket Szentpéterváron, mindannyian izgultunk, hogy vajon milyenek lehetnek, jól fogunk-e kijönni egymással, megértünk-e mindent, amit az ő anyanyelvükön fognak tőlünk kérdezni…És azt kell, hogy mondjam, közülünk a többség rendkívül jól érezte magát, rengeteget nevettünk, beszélgettünk velük, csodálatos helyekre vittek el minket, mindenhol előadással készültek számunkra a diákok, hogy a helyszínek történelmét is jobban megértsük, s emellett szoros barátságok is szövődtek! A nyár folyamán többen is tartottuk velük folyamatosan a kapcsolatot, addig, amíg személyesen meg nem érkeztek hozzánk 2010. szeptember 17-én.

Amikor a reptéren megláttuk őket úgy örültünk egymásnak, mintha tegnap váltunk volna el. Már az első nap többen közülünk elvitték partnerüket egy palacsintázóba, vagy megmutatták a környéket, ahol majd lakni fognak.
A programok nagyon színesek voltak, igyekeztünk a lehető leginkább ismert és egyben Budapest legszebb, legnevezetesebb helyeit bemutatni nekik. Szombaton Szentendrére mentünk, amelynek varázslatos arculata lenyűgözte őket. Vasárnap családi nap volt, amelyen volt, aki vidámparkba vitte barátját/barátnőjét, volt, aki bevásárlóközpontba vagy éppen a dalai láma előadására…

A hétfő vetélkedőkkel, kiselőadásokkal, óralátogatással folytatódott, amelyet séta követett a várban. A keddi napon a belvárosé volt a főszerep: Hősök tere, állatkert, Andrássy út, Opera voltak aznapi sétáink helyszínei. Szerdán egy kis túra várt rájuk - a Gellért- hegyre, majd vissza az iskolába, onnan ebéd után pedig átmentünk a Lánchídon a Váci utcáig. Csütörtökön az ország legfontosabb épületét, a Parlamentet nézhették meg belülről, majd a Bazilika következett. Délután pedig kérdéseket tettünk fel a látottakkal kapcsolatban, amelyekre meglepően sok, helyes választ kaptunk.

Pénteken nehéz szívvel vettünk orosz barátainktól búcsút, amelyen enyhített a hazaérkezésük utáni azonnali bejelentkezésük a világhálón. A távozásuk óta eltelt napokban is ugyanúgy informáljuk egymást az eseményekről. Reméljük, életre szóló barátság szövődött köztünk.

Buzási Bálint Gergely 13. A

Nincsenek megjegyzések: