2011. szeptember 6., kedd

A Vidor Győző Alapítvány idei díjazottjai

Vidor Győző (1905-1979) iskolánk igazgatója volt 1958 és 1965 között. Ezt a pozíciót pályafutása végén nyugdíjazása előtt töltötte be. Szolnokon született, foglalkozott közgazdaságtudománnyal, 1922-től tanított is (a Szolnoki Községi Felsőkereskedelmi Iskolában), mindeközben újságíróként, szerkesztőként is tevékenykedett, részt vett a két világháború közötti szolnoki művészeti élet szervezésében, 1945 után néhány évre bekapcsolódott a közéletbe, országgyűlési képviselő volt, újjászervezte a kereskedelmi szakoktatást. A történelem viharai őt sem kímélték, de élete végéig meg tudta őrizni pozitív életszemléletét.

Igazgatóként megteremtette annak lehetőségét, hogy a Hunfalvy kiemelkedjen az átlagos iskolák közül. Ebben a periódusban az itt tanulók tanulmányi átlaga egyre jobb lett, és az érettségit követően sokan folytathatták tanulmányaikat különböző főiskolákon és egyetemeken. Az intézmény vezetőjeként döntött arról, hogy a végzős diákok közül a legkiemelkedőbbek Hunfalvy-plakettet kapjanak teljesítményük elismeréseként. Olyan korban tudta az iskola és a szülő együttműködésének fontosságát, a nyelvtanulás – nyelvtudás szükségességét elismertetni, amikor a politikai kurzus nem támogatta ezt. 
(Forrás: Hunfalvy honlapja)

1996-ban özvegye és két gyermeke hozta létre a Vidor Győző Alapítványt azzal a céllal, hogy ösztöndíjjal támogathassanak olyan tehetséges diákokat, akik mind tanulmányi eredményükkel, mind közösségi munkájukkal kiérdemlik ezt. A kuratórium döntése alapján az idei díjazottak: Bos Michaéla (13. F) és Kovács Gábor (13. Af).
A képen Kovács Gábor (13. Af), Plánk Tibor (iskolánk igazgatója, a kuratórium elnöke), Bos Michéla (13. F), Vidor Éva (a kuratórium tagja, Vidor Győző leánya), Pavek Ferencné (a kuratórium tagja) látható a díj átadásakor (2011. szeptember 1-én).


Nincsenek megjegyzések: