2012. január 31., kedd

A magyar kultúra napja

2011. jan. 22.

VIDEO
Iskolánk minden évben nagy figyelmet szentel annak, hogy e jeles napot méltóképpen megünnepeljük. Igyekszünk változatos és szórakoztató programokkal emlékezetessé tenni tanulóink számára a magyar kultúra napját.
Már előző héten meghirdettük a „Hamuban sült pogácsa” elnevezésű versenyt az osztályok számára, hétfőre kellett elkészíteniük a saját különlegességüket. Az első óra elején egy kisfilmet tekinthettek meg tanulóink, ebben Futsek-Turán Soma (9. D) előadásában hallhattuk a Kölcsey Ferenc Himnuszát, majd megismerhették a magyar kultúra napjának rövid történetét.
Az első nagyszünetben az osztályok képviselőinek a felvillanó képek alapján kellett híres magyar tájegységeket, műemlékeket felismerniük. A második nagyszünetben „Mai magyar kultúra avagy kortárs költők A- Z-ig” címmel a 12. F osztály tanulóinak (Takács Kinga, Csuhai-Csinos Szandra, Scheidl Bernadett, Laczkó Fruzsina, Oravecz Georgina, Cábóczky Orsolya, Árvai Anna, Molnár Andrea és Laczkó Alexandra) előadásában Ágh István, Bella István, Kányádi Sándor és Varró Dániel egy-egy versét hallgathattuk meg. A Kávészünet együttes dalát, a Csonka verset (Hollós Korvin Lajos költeményét) Molnár Andrea énekelte (szintén a 12. F-ből), gitáron Gyurity István12. E osztályos tanuló kísérte. Az elhangzó versekkel szerettük volna bebizonyítani, hogy a költészet fejlődése töretlen napjainkban is, s a kortárs költők alkotásai nem érthetetlen, zavaros abrakadabrák, hanem a mai olvasót megszólító, a modern ember életérzését tükröző alkotások. Ezután megtörténhetett a versenyek eredményhirdetése az összesített eredmények alapján az első helyen végzett a 11. B osztály, második lett a 9. F osztály, a harmadik helyet pedig a 9. B osztály szerezte meg. A 11. B átvehette, majd el is fogyaszthatta az első díjat, amely magyar csokoládékból állt.
A nap méltó megünnepléséért Kőnigné Pénzes Edit tanárnőnek jár köszönet.
A nap záró eseményeként a 7. órában iskolánk színjátszói Karinthy Frigyes dramatizált iskolai történeteit mutatták be nagy sikerrel. (A szakkör vezetője Géczyné Megyeri Marianna tanárnő.)


Nincsenek megjegyzések: