2010. november 15., hétfő

Caritas




Aki figyelmesen megy végig az iskola folyosóin, mostanában több helyen láthat CARITAS feliratú plakátokat. Több segélyszervezet is viseli ezt a nevet, nem véletlenül. A caritas latin szó jelentése: szeretet. A szeretet megtestesülési formája az élet hétköznapi szintjén a jótétemény. Mindig van, olyan gyermek, felnőtt vagy akár egy egész család, amely rászorul azoknak a segítségére, akiknek módjukban áll ezt megadni.

A jó szó, a bajba jutott meghallgatása, az együttérzés kifejezése legalább olyan fontos, mint maga az adomány, ezt láthattuk a kolontári kisdiákoknak és iskolájuknak nyújtott segítség esetében is. De nem csak katasztrófa esetén fontos a segítségnyújtás, a mindennapokban sem mehetünk el csukott szemmel a rászorulók mellett. A legtöbb embernek legalább olyan nehéz bármit elfogadni, mint az adakozni vágyónak megtalálni a támogatás legjobb módját. Néha az is elég lenne, ha a már nem használt tankönyvek év végén nem a kukába, hanem az iskolai könyvtárba kerülnének, ez nagy segítség lehetne azoknak, akiknek családja az év elején komoly összegeket költ a beiskolázásra. Talán a legjobb, ha egy közösség szervezett keretek között gyűjti, majd küldi el az adományokat, hiszen így biztosan azokhoz juthat el a pénz, ruha, tartós élelmiszer, akik erre a leginkább rászorulnak.

Iskolánk közösségének segítőkészségét testesíti meg az a hat évvel ezelőtt létrejött kezdeményezés, amelyet Kovács Tiborné tanárnő hívott életre, aki felvette a kapcsolatot a mezőkövesdi gyermekjóléti szolgálattal abból a célból, hogy a térség mélyszegénységben élő családjaihoz adományokat juttathassunk el. Két évvel később az IDB és a diákönkormányzat munkáját segítő tanárnő, Ugrai Ivánné vették át ennek a tevékenységnek a szervezését. Általában egy évben kétszer – ősszel és tavasszal – szervez gyűjtést az iskola. Az őszi gyűjtőakció november 20-án fog lezárulni, hogy december 6-ig, Mikulás napjáig célba érjen küldeményünk. Ennek keretében téli ruhát, játékot, tartós élelmiszert gyűjtünk. Az összegyűjtött adományokat diákjaink szétválogatják, csoportosítják, csomagolják, majd - szokás szerint - az iskolai busszal kerül az adomány Mezőkövesdre, ahol a gyermekjóléti szolgálat dolgozói gondoskodnak arról, hogy a megfelelő helyre kerüljenek az adományok.

Kérünk mindenkit, aki megértette a caritas szó valódi jelentését, támogassa ezt az akciót. Sokszor elhangzott már a felhívás, és ha módunkban áll, még sokszor el is fog: „segíts, hogy segíthessünk”!

1 megjegyzés:

Török Zsófi írta...

Néha elfelejtjük, hogy nem csak Afrikában élnek éhező gyerekek. 2008-ban Magyarországon körülbelül 460 ezer gyermek élt olyan családban, ahol az egy főre jutó jövedelem nem érte el a mindenkori nyugdíjminimumot. Nem hiszem, hogy a helyzet azóta javult volna. Van olyan család, amelyiken néhány kiló liszt, cukor, meleg ruha is sokat segíthet.