2011. október 21., péntek

Október 23. - Mementó Park

Megemlékezés az 1956-os forradalomról


„…csak annyit kell mondanom: „ötvenhat” meg „magyar” -
és sok bűnünkre ettől lesz bocsánat…” (Gömöri György)

Ebben a tanévben az októberi forradalom 55. évfordulójáról különleges módon emlékeztünk meg. Ezúttal ünnepségünkre nem az iskola falai között került sor. Több mint 700 tanuló jelent meg pontban 11 órakor a XXII. kerületi Mementó Park (http://www.szoborpark.hu/) előtti Tanú téren, hogy az erre az alkalomra összeállított műsort megtekinthesse.

Az iskola minden tanára és tanulója részéről nagy fegyelmezettséget követelt, hogy a különböző helyszínekről induló menetrend szerinti járatokkal eljuthassunk a Mementó Parkba. A 24 osztály számára szervezett programba nemcsak a szép, színvonalas műsor tartozott bele (szereplők: Kovács Gábor /13. AF/, Dániel Noémi /13. AF/, Pintér Szabolcs /12. A/, Tóth Lilla /11. B/, Szentivánszky Sára /11. B/, Gröschl Vivi /11. F/, Nagy Flóra /11. F/, Kis Virág /10. A/, Deák Péter /10. B/, Czövek Trisztán /10. B/, Greiner Márton /12. B/, Baráz Péter /12. B/, Dede Georgina /11.A/, Katona Enikő /11. A/, Semkou Aphrodité /11. B/, Szépe Zita /11. A/, Szoboszlai Lilla /11.A/, Tóth Sándor /10. E/, Sőrés Dávid /10. E/, Szendi Zsombor /10. A/, Molnár Bálint /10. A/, Szatmári Levente /10. A/, Dudás Bence /10.A/, furulya: Mák Dorka /10. A/, ének: Galgóczy Dorottya /11. A/, technikusok: Mészáros Márton /11. B/, Godó Márton /10. A/, külön köszönet illeti a technikai háttér biztosításáért Babucsik Zoltánt, stúdiósunkat), hanem az azt megelőző, ill. követő múzeumlátogatás is. 12 osztály az ünnepség előtt, 12 pedig a műsor után tekinthette meg – vezetők segítségével – a kommunista diktatúra idejét felidéző szobrokat.

A nagy területen lévő szabadtéri múzeum ügyvezető igazgatója, Réthly Ákos biztosította a helyszínt és szervezte meg a foglalkozásokat. A felkészüléshez és a lebonyolításhoz korabeli plakátok másolataival, hanganyaggal nyújtott segítséget. Támogatását ezúton is köszönjük.

A közelmúlt történelmét idéző séta 12 állomásból állt. Ennek során diákjaink szembesülhettek a diktatúra különböző megnyilvánulási formáival. A szobrokon keresztül fogalmat alkothattak – többek közt - a személyi kultuszról és annak következményeiről: a nemzeti karakter elnyomásáról, az anyagi és politikai kisemmizettségről, a terrorról, valamint a Szovjetunió és a Vörös Hadsereg szerepéről a diktatúra fenntartásában. Választ kaphattak az ünnephez kapcsolódó legfontosabb történelmi kérdésre: miért volt szükségszerű és elkerülhetetlen 1956. október 23. – a forradalom és az azt követő szabadságharc.

A program megszervezéséért, a műsor létrehozásáért, a rendezvény egészének (az érkezéstől a távozásig történő) lebonyolításáért, köszönet illeti Horváth Terézia igazgatóhelyettes asszonyt, Sárhídi Éva, Szilágyi Szilvia és Ther Mária tanárnőket.

Nincsenek megjegyzések: