2013. március 13., szerda

Budapesti két tanítási nyelvű iskolák közötti versenye


Bullingdon az élen

Idén is megrendezésre került a budapesti két tanítási nyelvű iskolák közötti verseny. Az angol nyelvű megmérettetésre való felkészülés a verseny időpontját megelőző hónapokban kezdődött el Blank Péter tanár úr segítségével. A felkészülésben az otthon elkészített prezentáció valamint a típusfeladatok gyakorlása játszott szerepet.

A már megszokott szombati későn kelés ellenére már 10-kor a Xantus János Két tanítási nyelvű középiskolában gyülekeztünk. A verseny öt megmérettetésből állt, minden nyelvi készséget érintően. Elsőként egy általános kompetenciára támaszkodó angol nyelvű területekhez kapcsolódó tesztsort kellett kitölteni. Utána rögtön egy nyelvtani teszt következett. Az első rövid szünet előtt még egy 200 szavas fogalmazásban kellett egy megadott mondat köré egy történetet alkotni. A szünetben éreztük, hogy ígéretesen vettük eddig az akadályokat. Az otthon elkészített előadásokkal folytatódott a versengés. Mint kiderült a prezentációk nem minden esetben tükrözték a csapatok nyelvi képességeit. Az utolsó versenyszám előtt egy hosszabb szünet következett. Az ebéd elfogyasztása után készültünk fel a legnehezebb feladattípusra, egy hang nélküli film szinkronizálására. Minden csapatnak mindössze 20 perce volt felkészülni az egy perces filmrészlet párbeszédének megalkotására, gondolatok összevetésére bár így is az improvizáció játszott főleg szerepet. Valamint, hogy mindenkinek egyenlő felkészülési ideje legyen, a várakozó csapatokat elkülönítették egymástól.

Mindent összegezve egy színvonalas versenyen volt alkalmunk részt venni. Szerintünk a fogalmazásunk kiemelkedően jól sikerült a többi feladattípushoz képest, bár mint kiderült a többiben sem maradtunk alul. A vetélkedő folyamán sok jó élményben volt részünk és rengeteg tapasztalatot szereztünk, valamint jó volt érezni azt, hogy az iskolában megszerzett tudás alapján ilyen kimagasló élményt tudtunk elérni.

Ezúton szeretnénk megköszönni a felkészítést Blank Péter tanár úrnak. Továbbá a jelenleg is tanító és tanított angol tanároknak kik eljuttattak minket erre a szintre.

Vértesi-Nagy Dávid, Horváth Péter, Bak Szabolcs




Minden évben megrendezésre kerül a budapesti két tanítási nyelvű iskolák közötti angol nyelvű verseny.  Idén a Xantus János Idegenforgalmi Szakközépiskola adott otthont ennek az eseménynek március 2-án. A versenyen két kategóriában indíthattak háromfős csapatokat a résztvevő iskolák: a fiatal korosztály (9-10. évfolyamból) és az idősebb korosztály (11-12. évfolyamból). A fiatalabb csapatban Bak Szabolcs (10. B), Vértesi Nagy Dániel (10. B), és Horváth Péter (10. B), míg az idősebbek csapatában Rónay Anna (11. B), Szirmai Péter (12. B), és Deáki Dominik (12. B) vett részt.

A verseny nagyon jó hangulatban telt, a feladatok sokszínűnek, és érdekesnek bizonyultak. A vetélkedő három részből állt, egy angol kultúrával kapcsolatos úgynevezett bemelegítő teszt kitöltése után az angol nyelvhelyességi feladat következett, majd a kreativitásunkat tették próbára, az úgynevezett kreatív írás rész következett. Ebben egy rövid történetet kellett írnunk, a téma szabadon választható volt, adott volt azonban a terjedelem, és a kezdő mondat. Ezután egy rövid szünet következett, fogyaszthattunk némi üdítőt és teasüteményt. Ezt követően a verseny elején kihúzott sorrendben, a csapatok bemutatták a hozott prezentációkat. Több előadó jelmezekbe öltözött, hogy megteremtse a megfelelő légkört, és nagyobb benyomást tegyen a közönségre és természetesen a zsűrire. Ezután egy hosszabb, egy órás ebédszünet következett, amikor a rendező iskola vendégül látta a versenyző csapatok tagjait, és kísérő tanárait. Ezt követően egy két perces, néma filmrészletet néztünk meg kétszer, melyhez angol nyelvű szinkront kellett készítenünk. A felkészülésre húsz perc állt rendelkezésünkre.

Ezután a zsűri tagjai összesítették a pontokat, majd kihirdették az eredményeket. A Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola a fiatalabbak kategóriájában első, míg az idősebb kategóriában második helyezést ért el! Büszkék vagyunk elért eredményünkre, és köszönjük Blank Péter és Baranyai István tanár urak felkészítő munkáját.

Rónay Anna (11. B), Szirmai Péter (12. B), és Deáki Dominik (12. B)


Nincsenek megjegyzések: