2013. március 31., vasárnap

FRANCIA NAPOK A HUNFALVYBAN


Világszerte, így Magyarországon is, márciusban ünneplik a frankofónia hónapját.

Iskolánk is alaposan kivette ebből a részét. Megpróbálom most egy csokorba szedni a franciás diákok sokrétű tevékenységét.
A Francia Intézet által szervezett vetélkedők mellett (műveltségi vetélkedő, versíró, képregényíró, tollbamondás verseny ) iskolánk rengeteg saját szervezésű programmal is büszkélkedhet.

Író-olvasó találkozó:
Március 7-én író-olvasó találkozót tartottunk. Három író érkezett hozzánk a karibi térségből. Egyikük teljes átéléssel adta elő mesekötete legragyogóbb gyöngyszemét. Igen nagy sikert aratott diákjaink körében. Még aznap az Akváriumban a Burkhina Fasoból érkező szerző színdarabját tekinthette meg a 13.F osztály.

Diákcsere:
Március 9-én indult és 16-án érkezett haza a magyar csoport . Ez volt az első diákcsere az Aristide Berges Gimnáziummal. Az odafelé vezető úton Veronában tartottunk néhány órás pihenőt, ahol megtekintettük az Arénát és persze Júlia híres-nevezetes erkélyét. Az Alpokat keresztülszelő hágók mesebeli tájakra emlékeztettek. A több ezer méteres, hófödte csúcsok feledhetetlen élményt nyújtottak. A tudat, hogy 180 km-re vagyunk Európa legmagasabb csúcsától, a Mont-Blanc-tól bizsergető érzéssel töltött el bennünket. Persze a szerpentinek elég sok diák gyomrát megviselték.
A fogadtatás kellemes, az iskola modern, a közös filmprojekt érdekfeszítő, az idő pedig fagyos volt.
Egy teljes napot töltöttünk Lyonban, a selyem, a takácsok és a Lumiere-fivérek hazájában.
Sok helyi specialitást kóstoltunk meg, érdekes emberekkel beszélgettünk, részt vettünk a nagykövetünk, Trócsányi László által tartott konferenciáján a Magyar Baráti Társaságnál. 
Aztán elérkezett a búcsú pillanat is. De vidáman keltünk útra, mert tudtuk, hogy még egy élménydús nap áll előttünk Milánóban.
Április közepén várjuk vissza a francia csapatot.

Színházi fesztivál Bécsben:
Alig érkeztünk meg a grenoble-i diákcseréről, a 12.F osztály tanulói: Boros Bálint, Laskai Vanda, Lázár Marcell, Malatinszki Zsanett, Nagy Flóra és Tóth Bertalan Bécsbe utazott Yazid Lakhouache , párizsi színész-rendező vezetésével. Bécs ad otthont már több éve a nemzetközi frankofón színházi fesztiválnak, amire ebben az évben diákjaink is meghívást kaptak. Igen erős mezőnyben kellett helytállnia a csapatunknak, amit derekasan meg is tettek. A közönség nagy elismeréssel fogadta a bemutatott darabunkat. Március 22-én a Francia Gimnáziumban játszottak, április közepén pedig iskolánkban fogják előadni a színdarabot.
További sok sikert kívánunk nekik!

Béládi Magdolna

Nincsenek megjegyzések: