2010. december 23., csütörtök

„És mindig nő a fény”


A fény élet- és lélekszimbólum, a jó képviselője, amely rendre legyűri a gonosz sötétségét. Nem véletlen, hogy sok nép ünnepkörében kiemelt helyet kap az év fordulópontja, amikor a leghosszabb éjszaka után ismét a nappali fényesség veszi át az uralmat. Kis-Ázsiában, a Közel-Keleten és Egyiptomban a téli napforduló idejére - december 24-éről 25-ére virradó éjszakára – tették az adott terület napistenének születését. Más kultúrák is megemlékeztek a téli napfordulóról, a germánok máglyát gyújtottak, hogy legyőzzék a sötétséget, és örökzölddel díszítették fel házaikat.


Az európai kultúrkörben december utolsó hete kiemelt fontosságú. Ez az időszak a karácsonyi ünnepekkel kezdődik és újévvel végződik. A régi római naptár december 25-ére tette a napfordulót, ehhez illeszkedett azután – a fényszimbolikának megfelelően – a Messiás születése, aki ebben a kontextusban maga a Fény. Máté evangéliumában a születés történetét eleve fényjelenségek kísérik: "Amikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az Ő csillagát napkeleten és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki..." (2. 1-2)

Ebben a néhány napban még a nagyvárosokban is mintha egy kicsit lelassulna az élet, ez az elgondolkodás, felkészülés időszaka, mielőtt a nagy körforgásba ismét visszatérnénk. Az otthon fényei, melege, ha szerencsések vagyunk, családunk közelsége, az együttlét öröme kiszakít minket a hétköznapok szürkeségéből. Azután következhet az év utolsó napja, melynek éjszakáján a világ újjászületésének újabb fázisát ünnepelhetjük, ezen az éjszakán sok millió ember együtt várja az éjfélt, mérlegre tesszük az elmúlt évet, és fogadalmakat teszünk, mi mindent fogunk másképpen tenni 2011-ben, mint korábban.

Reméljük, mindenki számára sok pozitív gondolatot és élményt hoz a téli szünet. Kívánunk a Hunfalvy egész közösségének, valamint minden kedves olvasónknak kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag boldog új esztendőt!


Nincsenek megjegyzések: