2010. december 3., péntek

Olvasóbarlang

Fotógaléria

A TÁMOP 3.2.1.-09/KMR-2010-0001 „Budapest iskolakönyvtári hálózatának fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében” című projekt egyik kedvezményezettje a Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola.

A projekt keretében iskolánk, a Hunfalvy SZKI által szervezett OLVASÓBARLANG című program 2010. december 1-én és 2-án részét képezte a városligeti Petőfi Csarnokban megrendezett 3 napos SuliMix Iskola- és Pályaválasztási Börzének, a börze résztvevői potenciális közönségnek bizonyultak.
A kétnapos rendezvényre meghívást kaptak a projektben kedvezményezettként résztvevő intézmények diákjai, tanárai.
                                    
Az OLVASÓBARLANG céljára a klubhelyiséget egy kicsit átalakítottuk. A program kezdetére kellemes, barátságos hangulatú, kényelmes, kissé egy mai romkocsmát idéző kamasz-barlanggá alakulva várta az érkező diákokat. A meleg tea, kakaó és a friss sütemények is hozzájárultak a jó közérzethez.

December 1-jén, szerdán 11 órakor kezdődött a „Mese-beszéd: Csodás lények üzenetei” című pódiumbeszélgetés, melyet Kerekes Valéria, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola fiatal tanára vezetett. A beszélgetés fő témája Stephenie Meyer: Alkonyat-regénysorozata volt, de időnként – néhány gondolat erejéig - helyet kaptak J.K. Rowling Harry Potter regényei is. A beszélgetés során fény derült arra, hogy milyen hasonlóságokat fedezhetünk fel az Alkonyat-regénysorozat és a tündérmesék csodás elemei között. Kik a gonoszok, kik a jók, és hogyan küzdenek meg egymással? Milyen hiányokat töltenek ki korunk „vizuális mitológiai” lényei? Miért hatnak ilyen erővel ezek a „modern mesék”?



Rövid időn belül oldódott a hangulat, a kötelező mikrofonhasználat ellenére egyre több diák szólt hozzá a témához, érdekes vélemények, gondolatok fogalmazódtak meg, egyre izgalmasabbá vált a beszélgetés.
Azok is szóhoz jutottak, akiknek nem jelentett pozitív élményt valamelyik regény, illetve főhős vagy szereplő alakja.
A beszélgetés zárásaként, Kerekes Valéria kezdeményezésére, igazi gyermekmesévé alakították az „Alkonyat”-ot. A történet fonalára mindenki annyit fűzött fel, mesélt el, amennyit gondolt és szeretett volna.
A beszélgetést rögzítette az MR1-Kossuth Rádió, a szünetben riportok készültek a résztvevő diákokkal. A programról a „Smink nélkül” című rádióműsor szombat délelőtt 9 órakor kezdődő adásában fog beszámolni.

A szünetet és a szendvics-ebédet követően a „Mese-karaoké”-n önként jelentkező diákok próbálhatták ki magukat mesemondásban (a lelkes nebulók mindegyike hunfalvys volt! :) ). Saját stílust és ötleteket alkalmazhattak a mesék elmondásakor. A valóban változatosan és kreatívan előadott mesékkel nagy sikert arattak, a tapsvihar mellett értékes jutalomkönyvekkel is gazdagodtak. 

Az OLVASÓBARLANG december 2-i fő programja „Kötelezők a színpadon” címmel 11 és 13 órakor került bemutatásra.

A következő darabokból adott elő részleteket a Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola színjátszó csoportja:

v  Shakespeare: Rómeó és Júlia
v  Puskin: Anyegin (Tatjána levele)
v  Szép Ernő: Mignon

A színjátszó kör vezetője: Géczyné Megyeri Marianna tanárnő.

 

Az OLVASÓBARLANG a második nap reggelén a hunfalvys színjátszó diákokkal népesült be. Az utolsó főpróbát már itt tartották felkészítő tanáruk bíztatása mellett, a rendezők és a folyamatosan érkező vendégek örömére.
Senki nem maradt éhes vagy szomjas, a szereplőket és a nézőket is szendvicsek, sütemények, valamint forró kakaó, tea várta.
A szereplő diákok az első előadás kezdetére már otthonosan mozogtak a számukra új helyszínen. Mindkét előadás teltházzal ment és nagy sikert aratott. A hangulat folyamatosan emelkedett.
A szereplők sok tapsot és szép könyveket kaptak ajándékba. A nézők pedig megelégedetten, kellemes élményekkel gazdagodva távoztak a kétnapos rendezvény zárása után.

Sunyovszky Anna, könyvtáros tanárnő, a rendezvény fő szervezője 

Nincsenek megjegyzések: