2011. március 12., szombat

1848 emlékezete

Hunfalvy Nap
Összevont múzeumi iskolai nap TÁMOP-3.2.8/10/B/KMR-2010-0001 számú pályázat keretében
Helyszín: Hunfalvy János Szakközépiskola
Időpont: 2011. március 11. péntek, 9.00-13.00

Rendhagyó történelemóra: „1848 emlékezete”
A magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye volt az 1848-as függetlenségi forradalom és szabadságharc, amelynek dicső emléke a népművészetben és a népdalokban is megmaradt. Előadók a műsorban vetített képek segítségével mutatták be a népművészeti tárgyakon továbbélő forradalmi emlékeket, illetve a történelmi hősök népi ábrázolásait. Emellett a diákok a forradalomhoz kapcsolódó népzenei hagyományból is ízelítőt kaptak.


Előadók: A néprajzkutató-népzenész házaspár, Juhász Katalin és Szabó Zoltán.

  • Vetítéssel egybekötött, élményközpontú néprajzóra a télvégi népszokásokról és a tavaszi ünnepkörről. Előadók: Csákányi Zoltán, Legeza Márta, Pölös Andrea, Sándor Ildikó Phd - néprajzkutatók, a Hagyományok Háza munkatársai.

  • Kézműves foglalkozás: Természetes anyagokból, hagyományos technikával készített, a mai életben is használható tárgyak készítése. Foglalkozások: gyöngy-kokárda készítés , nemezelés – mobiltelefon tok, kötélverés pányvázáshoz.
    A foglalkozásokat a Hagyományok Háza kézműves oktatói vezették.

  • Élőzenés táncház rövid táncbemutatóval, hangszerismertetővel.
    Előadók: Mohácsyné Lőrincz Hortenzia, Tálas Ágnes, Imre Béla, Kiss Márton Zsolt - táncos előadóművészek, néptánc-oktatók, Bekecs Együttes

Nincsenek megjegyzések: