2011. március 15., kedd

Hunfalvy - nap

Iskolánk fontos tradíciói közé tartozik ez a nap, amelyen megemlékezünk iskolánk névadójáról, Hunfalvy Jánosról.  Az iskola épületében tartott első tanévnyitót (1899. szept.1.) ugyan már nem érhette meg, de ő volt az, aki a Budai Polgári Társaskör tagjaival erre a helyre álmodta meg azt az új épületet, amely végül méltó otthona lett intézményünknek, és 1926 óta viseli az ő nevét.

Ebben a tanévben nemzeti ünnepünk, március 15. megünneplése is erre a napra esett. Hunfalvy János számára fordulópont volt ez az időszak, hiszen részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiben, tanári és tudományos karrierje egy időre félbeszakadt emiatt, így szinte természetes volt, hogy az egyébként eddig mindig két különböző napra eső megemlékezést ezúttal egy időpontban, március 11-én tartsuk meg.

Az első órában került sor a központi ünnepségre, ekkor tudhatták meg tanulóink, hogy a lezajlott iskolai versenyeken, pályázatokon kik, milyen eredményeket  értek el.

Az előző cikkben felsorolt programok forgószínpadszerűen követték egymást. Az esemény fő szervezőjének (Pavek Ferncné igazgatóhelyettes asszonynak) köszönhetően egy – egy elméleti órát mindig gyakorlati tevékenység követett, így a tanulók a lehető legjobban kihasználhatták a változatos programokat. A rendhagyó történelem órán azzal szembesülhettünk, hogy hírneves kutatók is lehetnek művészi vénával megáldva, a megdöbbentő tisztasággal, kifejező erővel elhangzott népdalok és a zenei kíséret elkápráztatta a hallgatóságot. Érdekes és tanulságos volt a télvégi népszokásokról és a tavaszi ünnepkörről tartott néprajzóra is. A legnagyobb sikert – ahogyan erre számíthattunk is - a néptánc és a kézműves foglalkozások aratták.

A 9. évfolyamosok ezen a napon behatóbban is megismerkedhettek Hunfalvy János életével, és osztályonként egy-egy séta keretében felfedezhették névadónk életének legfontosabb állomásait. A 11. évfolyamosok Németh Gábor tanár úr vezetésével megtekinthették a Hunfalvy- kiállítást az érdi Földrajzi Múzeumban, a kiállításhoz kapcsolódó vetélkedő győztese a 11. F osztály lett.

Reméljük, jövőre is hasonlóan tanulságos, élményekben gazdag tavaszi programokon vehetünk majd részt, amelyek során mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább vonzó, legérdekesebb elfoglaltságot.

Nincsenek megjegyzések: