2012. október 10., szerda

Hunfalvysok az Európa Parlamentben


Október 1-jén, hétfőn este gördült ki a buszunk egy Batthyány téri parkolóból 24 izgatott, bár az aznapi tanulástól még kissé fáradt diákkal a fedélzetén. A 15 órás utat zenehallgatással, olvasással, esetleg némi alvással próbáltuk elviselhetőbbé tenni.

Szinte megváltás volt számunkra az első komolyabb pihenő Ribeauville-ben. Ez a festői szépségű francia kisváros mindannyiunkat lenyűgözött jellegzetes fagerendás házaival, virágoktól roskadozó ablakpárkányaival, kellemes légkörével. A városnézéstől újult erőre kapva, felfrissülve érkeztünk Colmarba. Apróbb nehézségek után, korgó gyomorral, Baranyai tanár úr és Plánk igazgató úr vezetésével megrohamoztuk az első éttermet, amit találtunk. A bátrabbak - mondván Franciahonban vagyunk – megkóstolták a csigát, míg a kevésbé vállalkozó szelleműek beérték egy másik helyi specialitással, az elzászi torte flambée-val. A nap fennmaradó részét Colmar felderítésével töltöttük, majd elfoglaltuk a szállásunkat. Éjszaka örömmel hajtottuk álomra a fejünket, ezúttal végre valódi ágyban.

Szerdán, üdén és kipihenve ellátogattunk a koenigsbourgi várba. A gyönyörű kilátás, a végeláthatatlan szőlőföldek mindnyájunkat elvarázsoltak. Délután Strasbourg felé vettük az irányt. Idegenvezetéssel, egy hajókirándulás keretein belül megismertük a belváros híres épületeit, többek között a katedrálist, melynek égig érő tornya komoly segítséget nyújtott a kevésbé jól tájékozódóknak is.  Szuvenírekkel tömve érkeztünk vissza a diákszállásra, ahol mind korán nyugovóra tértünk. Másnap nagy nap várt ránk.
Eljött október 4., a nap, amire annyit készültünk.  Elegánsan, fekete-fehérben, blúzban, öltönyben pompázva érkeztünk az Európa Parlament modern üvegépületébe. Talán a kultúrák, a nemzetek sokszínűségének jele, hogy a magas sarkú cipők mellett néhol szakadt tornacsukák is feltűntek.  Miután átmentünk az ellenőrző rendszeren, kellemes reggeli várt ránk, és kiosztották a napi programot. Ekkor már tudtuk, milyen témákról kell majd megvitatni a nézeteinket. Húsz másik ország diákjaival együtt az ülésterembe vonultunk, ahol sok mindent megtudtunk az Európai Unió működéséről, majd akinek kérdése volt, feltehette azt, a képviselők készségesen válaszoltak.  Több óra beszélgetés után megebédeltünk, majd egy játék következett, az úgynevezett „Eurogame”. Négyfős csapatokat alkottunk, minden tag más-más országból érkezett. Különböző nyelveken feltett kérdésekre kellett válaszolnunk, majd mindenki a korábban megkapott témája szerint egy-egy kisebb ülésterembe ment. Ott 8-10 fős csoportokra oszlottunk, és megkezdődött az érvek, ötletek megbeszélése. Végül kiválasztottunk egy titkárt és egy írnokot, akik a nagyteremben bemutatták a többieknek mire is jutottunk. A nap végén kiderült, kik lettek az Eurogame döntősei. Köztük volt két hunfalvys lány is, akikre nagyon büszkék voltunk. A rendezvénynek az európai himnusz, Beethoven Örömódája vetett véget. Ez a parlamenti nap nagyszerű lehetőség volt arra, hogy pallérozzuk a nyelvtudásunkat, és más országok diákjaival is találkozhattunk. Mindenképpen megérte a kemény munka, amit belefektettünk a felkészülésbe, nem egyszer a nyolcadik órában.

A diákszállást felváltotta egy strasbourgi hotel, és esti kimenőnk alkalmával megismerkedhettünk a város egy teljesen új arcával. Péntek reggel fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva indultunk útnak hazafelé. Párórás megállónk Nürnbergben kedvezett a németet tanulóknak, végre mi is értettünk egy-két utcatáblát, reklámot. A csapat egyik fele felkereste a várat, a templomokat, a híres szökőkutakat, míg a többiek inkább a bevásárlóközpontokat derítették fel.

Végül szerencsére pont annyian értünk haza, amennyien elindultunk. Szombat hajnalban, a napfelkelte fényében úszó Budapest látványa emlékeztetett minket, milyen szép is a mi fővárosunk. Úgy vélem, nyugodtan beszélhetek mindannyiunk nevében, amikor azt mondom, fantasztikus hetet tudhatunk a hátunk mögött.

 Varga Emese, 12. D




Nincsenek megjegyzések: