2012. október 26., péntek

Megemlékezés 1956. október 23-ról



Valaha jelentős közép-európai hatalomból a történelem sodrában kis országgá váltunk. Izgalmas múltunk kalandos elemei azonban kevéssé érdeklik a külvilágot, az európai, ázsiai, amerikai nemzetek – természetesen - saját történelmi múltjuk horizontját vizsgálják, esetleg a „main stream”-nek tekinthető folyamatokkal foglalkoznak még.

Van azonban egy esemény, amelyet mégiscsak megjegyzett velünk kapcsolatban a világ, ez nem más, mint az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és az ehhez kapcsolódó szabadságharc, amelyet a világ akkori két szuperhatalma közül az egyikkel, a Szovjetunióval vívott ez az ország. Néhány nap volt csupán, mégis bebizonyította, hogy egy kis nemzet is felveheti a harcot a zsarnokság ellen.

Iskolánk ebben a tanévben osztályonként emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az osztályfőnöki munkaközösség (vezetője Dömösiné Dankó Judit tanárnő) az iskola történelemtanárainak közreműködésével segítette az eseményről való méltó megemlékezést.

Az osztályok különböző programok közül választhattak. Voltak, akik végigmentek a forradalom egyes helyszínein (a Fő utca- Bem tér – Széna tér útvonal, ill. annak egyes pontjai vagy a Kossuth tér alkalmas színhelyeknek bizonyultak), kiselőadások készültek a forradalom és szabadságharc ezekhez kapcsolódó történeti tényeiből, amelyeket az egyes emlékhelyeknél tanulóink bemutathattak.

Mások inkább egy, az ünnepet tematizáló, dokumentumfilmet tekintettek meg (A szabadság vihara, Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban és a Naplófilm közül választhattak az osztályfőnökök.), majd később közösen feldolgozták a látottakat.

A legérdekesebb programnak talán a Nagy Imre Emlékházban eltölthető délután ígérkezett, amelyet elsősorban a végzős osztályok választhattak. Itt nemcsak a kiállítást nézhették végig a diákok, hanem múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek, amelynek során mélyebben megismerhették a mártír miniszterelnök életútját, a forradalomban betöltött szerepét és tevékenységét.

Reméljük, minden osztály megtalálta a neki legmegfelelőbb programot a kínálatból, és valamennyi diákunk számára hasznos volt az ilyen módon személyesebbé tett megemlékezés.

K.P.E.

Nincsenek megjegyzések: