2010. október 8., péntek

Október 6.


Nemzeti gyásznapjaink közé tartozik ez a nap. 1849. október 6-án Aradon agyonlőtték Kiss Ernő honvéd altábornagyot, Dessewffy Arisztid és Schweidel József vezérőrnagyot, valamint Lázár Vilmos alezredest, majd pedig felakasztották Poeltenberg Ernő lovag, Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly gróf honvéd tábornokokat. Pesten kivégezték Fekete Imre kóspallagi parasztembert, és agyonlőtték Batthyány Lajos grófot, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ők mindannyian életüket áldozták azért, amiben hittek – a magyar szabadságért.

A történtek napjainkig meghatározó szerepet játszanak a magyar identitástudatban. Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján megkezdődött, utolsó szavaikat, cselekedeteiket szájhagyomány őrizte meg.

Minden magyar középiskolában megemlékeznek erről a napról, így történt ez a Hunfalvyban is.  A szerdai osztályfőnöki órák ennek jegyében zajlottak le. Az osztályok az osztályfőnökkel közösen dönthettek a megemlékezés módjáról, a tanulók készülhettek rövid műsorral, beszámolóval az eseményekről és a mártírokról, de külső helyszínre is vonulhattak az osztályfőnöki óra keretében, elmehettek a Batthyány-örökmécseshez, vagy meglátogathatták a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet.


 A fényképek a 12. Bf osztály megemlékezésén készültek. Először Vörösmarty Mihály sírjánál álltak meg, ahol az egyik diák elszavalta a Szózatot, majd Kossuth, Batthyány és Deák mauzóleumánál tartott egy-egy tanuló rövid kiselőadást, megálltak Görgey Artúr vas sírkeresztjénél is, hogy megemlékezzenek a szabadságharc legkiemelkedőbb hadvezéréről.


Nincsenek megjegyzések: