2010. október 29., péntek

KOREAI NYELV ÉS KULTÚRA SZAKKÖR


„UTAZÁS A TÁVOLKELETRE”

Korea és a koreai cégek már régóta jelen vannak világszerte, így Magyarországon is. Ugyanakkor sajnos egy átlagos európai ember hajlamos ezt a kis országot egy kalap alá venni két nagyobb szomszédjával: Kínával és Japánnal. Pedig Korea és annak kultúrája véleményem szerint egyedülálló és említésre méltó.


Az érdeklődés Korea és a nyelv iránt hazánkban eddig csak néhány „csudabogárnak” jutott eszébe, viszont az utóbbi években népszerűsége elkezdett nőni és minden jel arra mutat, hogy ez folytatódni is fog. Ma azonban még kuriózumnak számít a koreai nyelvnek az ismerete és nagy a kereslet iránta.

Hazánkban, egyetemen az ELTE-n (Eötvös Lóránd Tudományegyetemen) van koreai szak. Középiskolai szinten tudomásom szerint sehol nem foglalkoznak a koreai nyelv és kultúra oktatásával, Magyarországon egyelőre biztosan nem. Mivel azonban egyre több ember figyelme irányul a Távol Kelet fele (beleértve Koreát is), így szerettünk volna valami olyat elindítani az iskolában, ami úttörő és ami egyedülálló, hogy akár már a középiskolai korosztály is megismerkedhessen ennek a távoli ázsiai országnak a kultúrájával.
A szakkör célja, hogy oldott és kellemes légkörben bevezesse a tanulókat a koreai nyelv és kultúra alapjaiba és rejtelmeibe, továbbá megszerettesse ezt a távoli országot és nyelvét. Cél, hogy egy olyan extra tudást adjon, ami nemcsak a specifikus ismereteit bővíti, hanem a világra való nyitottságát is fokozza a diákoknak, hogy a későbbiekben akár meghatározó szerepet töltsön be az életükben, hogy kamatoztatni tudják akár munkájuk során is a Koreával, a nyelvvel kapcsolatos ismereteiket.



Nagy örömömre szolgál, hogy jó néhány diák vesz részt lelkesen a heti rendszerességgel tartott foglalkozásokon.

Első lépésként elkezdtük megtanulni a koreai hangül ábécét, hogy azokat írni és olvasni is tudják a tanulók. Valamint a Dél-Koreában töltött egy évem alatt készített sok ezer fotó közül válogatott képeken, magyarázatokon és élménybeszámolókon keresztül kezdtük meg az ismerekedést és barátkozást Korea kultúrájával. Ezt a tanulást kívánjuk majd folytatni egyéb témakörökkel, játékosan, komolyan, de stressz mentesen.










A hosszú távú a cél az, hogy az egymásra épülő nyelvtan, szókincs, kifejezések elsajátításával a tanulók megértsenek alapvető nyelvi fordulatokat és mindennapi életben előforduló kifejezéseket. Képesek legyenek ezen a nyelven köznapi szinten kommunikálni írásban és szóban. Különböző kulturális témakörben átfogó képük legyek Koreáról.

„Ahány nyelv, annyi ember.” „Ki korán kel, aranyat lel.”– tartják a közmondások. Mindkettőben hiszek, mindkettőhöz kitartás kell, szorgalom és elszántság. Érdemes, úgyhogy hajrá! 

Juhász Borbála, tanárnő

Nincsenek megjegyzések: