2012. június 10., vasárnap

A 10. A és a drámairodalom nagy klasszikusai


Molière, Shakespeare, G. B. Shaw a világirodalom legnagyobb drámaírói közé tartoznak. A 10. A osztály az ő alkotásaikból választott drámavizsgájához néhány jelenetet.

A projektmunka során négy csoport négy különböző színpadi mű egy-egy jellegzetes részletét dolgozta fel. Az első részben Molière Tudós nők c. komédiájából adtak ízelítőt a diákok. Megmutatták benne a XXI. század számára is érvényes mondanivalót: az ostoba sznobéria párharcát a racionalitással, amelyben csak a józanész lehet a nyertes. Mari, a szakácsné a legértelmesebb a szereplők között, ő tereli a helyes útra a családot, így végül – vígjátékhoz illően – a fiatalok (Henriette és Klitander) megtalálják a boldogságot.


 A második részben Show közismert színművének, a Pygmalionnak néhány részletét jelenítették meg a tanulók. Higgins, a fonetikával foglalkozó, előkelő családból származó professzor, tudása átadásával teremt, ahogyan az eredeti mítosz szobrásza. Eliza, a tanulatlan virágáruslány, szinte hercegnővé fejlődik a kezei között, ám a férfi nem tudja elfogadni, amit a lány nyújtani tudna neki, így a happy end elmarad. A diákok alakítása emlékezetes volt ebben a részben is.


Ezután Shakespeare Makrancos Katája következett Varró Dániel modern fordításában. A diákok szemmel láthatóan élvezettel merültek a játékba, mind „Kata”, mind „Petruchio” színészeket is megszégyenítő magabiztossággal vázolta fel azt a furcsa kapcsolatot, amely végül mégis szerelemmé érik.



 
Az utolsó részben ismét egy Molière-vígjáték került terítékre, a Képzelt beteg. Ma sem ismeretlen a hipochondria fogalma. A haláltól való rettegés elszigetel, az egyén nem képes többé objektív módon megítélni környezetét, kapcsolatai beszűkülnek. Argannal, a jómódú párizsi polgárral is ez történik, rajta is – ahogyan a Tudós nők Chrysale-ján - csak a szolgálólány tud segíteni, aki szembesíti azzal, amit a családtagjai éreznek iránta. A gonosz feleség lelepleződik, leánya, Angyalka pedig hozzámehet szíve választottjához.


A könnyed, látványos előadások igazán szórakoztatóak voltak. Gratulálunk az osztálynak és magyartanáruknak, Ther Mária tanárnőnek. Munkájukat osztályfőnökük, Réffy Anna tanárnő is figyelemmel kísérte.

Nincsenek megjegyzések: