2012. június 8., péntek

A 9. E német nyelvi és informatikai bemutatója


Május 30-án került sor arra, hogy a 9. E megcsillogtathassa újonnan szerzett nyelvi és informatikai ismereteit. Először egy diavetítés keretében a nézők megismerhették az osztály tanulóit, ezután a kezdő csoport Erich Kästner híres ifjúsági regényének dramatizált változatát adta elő (Emil és a detektívek). A színpadi előadásnak is beillő jelenetekből kibontakozott a krimi: hogyan lopta el Emil pénzét a gonosz keménykalapos úr, majd újonnan szerzett berlini barátai és a rendőrség segítségével hogyan szerezte vissza a főhős jogos tulajdonát. A történet díszletei a vetítővásznon jelentek meg, így láthattuk a korabeli Berlin egy-egy jellegzetes utcaképét a háttérben.


A csoport felkészítő tanárai Bácskai Margit, Pásztorné Lipták Ágnes és Szabóné Peregi Zsuzsa tanárnők voltak. Az informatikai rész létrehozásában Tarcza Tímea tanárnő volt a tanulók segítségére.

A második részben a haladó csoport mutatott be egy kis válogatást Wilhelm Busch Max és Móric (Max und Moritz) c. művéből. A verses, képregényszerű történetcsokor két csintalan kisfiúról szól, akik mindenféle rémséget követnek el jól felbosszantva környezetüket. Három történetet dolgoztak fel párbeszédes formában diákjaink. Az elsőben a két rosszcsont cserebogarakat terelt bácsikájuk ágyába, a másodikban a szomszéd özvegyasszony sült csirkéit horgászták ki a kéményen keresztül, amiért végül szegény kutya kapott verést, végül Lämpke tanár úr vált rossz tréfa áldozatává, amíg a templomban járt, bementek a házába, a kávéját a tejes bödönbe öntötték, és puskaport raktak a pipájába.

A szöveget a mai modern német nyelvhez igazították a tanulók. Busch eredeti kivetített rajzai adták a jelenetek hátterét. 

A haladó csoport felkészítői Matók Rita és Rotermund Gisela tanárnők voltak. Az informatikai részhez Szőke Imre tanár úr nyújtott segítséget. Az osztály felkészülését Csányi Tibor osztályfőnök vigyázó szeme ellenőrizte.



Nincsenek megjegyzések: