2012. június 20., szerda

Stílusgyakorlat – franciául


A 9. F osztály  1. csoportjának bemutatója

Június 7-én került sor a 9. F francia kéttannyelvű részének nyelvi-informatikai előadására. A tanulók először négy csoportban mutattak be hétköznapi szituációhoz kötődő jeleneteket. A ruházattal kapcsolatos szókincsüket egy elképzelt divatbemutató keretében ismerhettük meg, a világ konyháin végigpillantva megtudhattuk, hogyan tudnak az ételekről beszélni, az utazás témakörében is otthonosan mozogtak, végül a lakás, az otthon következett.

A második részben Raymond Queneau Stílusgyakorlatok c. művéből kaphattunk ízelítőt – természetesen franciául. Az író könyvében egyetlen egyszerű történetet variál éppen kilencvenkilenc-féle módon. Bognár Róbert fordítása eredetileg egy színpadi előadás szövegkönyveként jelent meg. A franciául tanulók számára nagy élményt nyújtó irodalmi alkotás szinte kínálta magát a feldolgozásra. Hogy a közönség is értse, miről van szó a háttérben megjelent a kivetítőn magyarul is az éppen előadott rész.

Az előadás létrehozásában fontos szerepe volt Bartha Gabriella tanárnőnek, aki egyben az osztály osztályfőnöke is, valamint Géczy Judit és Marie Ménétrier tanárnőknek. Az informatikai részhez Tarcza Tímea tanárnő nyújtott segítséget.

Nincsenek megjegyzések: