2012. június 11., hétfő

Liliomfi - a 10. F előadásában


Szigligeti Ede (Szathmáry József) a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja volt. Élete, pályája a reformkorban felívelő színházművészettel együtt bontakozott ki. Karrierjét színészként kezdte, de hamar rájött, hogy a tollforgatáshoz jobban ért. Népszínművek, drámák, vígjátékok egész sorát írta meg, amelyeket a korabeli publikum hálásan fogadott. A mai olvasó számára legtöbb műve ma már kissé porosnak hat, az 1849-ben írt Liliomfi azonban kivétel, története, dramaturgiája, figurái a habkönnyű, örökzöld vígjátékok között is kivételes helyet biztosítanak a darabnak. A mű 1954-es filmfeldolgozása (Makk Károly rendezésében) ma is rendszeresen megjelenik a magyar tévécsatornákon.



Fontos szempont volt, hogy az osztály minden tanulója szerepet kapjon a játékban, ezért egy-egy karaktert többen is megjelenítettek (a címszerepet hárman alakították, minden felvonásban más-más diák). A projektmunka során a jelmezekről és díszletekről is gondoskodni kellett, ami nem volt könnyű feladat, hiszen a darab 19. századi környezetben játszódik, ráadásul több helyszínen. A szép, kézzel festett díszletek sokat segítettek abban, hogy a nézők könnyen felidézzék a korabeli miliőt.

A „könnyű” műfaj egyáltalán nem könnyíti meg a szereplők dolgát, hiszen nincs nehezebb, mint a közönséget megnevettetni. Kamilla, a mindhiába epekedő vénkisasszony, Szilvai professzor, az ókonzervatív gyámapa vagy épp a különböző szerepekbe bújó Liliomfi megformálása komoly kihívást jelentettek vizsgázóinknak, akik kiválóan oldották meg feladatukat. 

A 10. F osztályosok mindenre gondoltak. A felvonások közötti időt tréfás táncjelenetekkel hidalták át, hogy a közönség figyelmét folyamatosan fenntartsák. Aki megnézte az előadást, nem csalódott, hamar elfelejtette, hogy vizsgát lát, és a fordulatokban gazdag történet kötötte le a figyelmét. Felkészítő tanáruk (s egyben osztályfőnökük) Géczy Judit tanárnő volt.

Nincsenek megjegyzések: